2010. dr. Hámori József

Születésnapját ünnepelte a megye

2010. december 03.

A mai Pest megye jogelődje, Pest-Pilis-Solt vármegye 350 évvel ezelőtt, 1659. december 4-én jött létre. Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése az évfordulót Megyenappá nyilvánította, és ez alkalomból minden évben ünnepséget tart a Megyeházán. 

Hamori-JozsefFotó: Lékó TamásA Megyenap attól különleges, hogy ilyenkor adják át az elismerést és megbecsülést kifejező díjakat, amelyekkel a Pest Megye Önkormányzata a megyében élő, és a megye életében kiemelkedő munkát végző embereket és közösséget megtiszteli.

A kialakult hagyományoknak megfelelően elsőként a Díszpolgári címet – 2010-ben dr. Hámori József részesült e megtiszteltetésben –adta át a megye elnöke, majd a Pest Megyéért Emlékérem következett, és sorban a díjak, amelyek mindegyike olyan hivatás, értékteremtő képesség, és személyes emberi teljesítmény előtt tiszteleg, amely túlmutat a mindennapokon. A Muharay Elemér Népművészeti Együttes, Erdei Zsolt bokszoló, Erőss Zsolt hegymászó, Palya Bea a legtöbb ember számára ismert nevek abból a közel 60 fős listából, amely a kulturált településeket, az Építészeti Nívódíjban részesült épületeket, továbbá a közművelődési szakemberek, művészek, pedagógusok, orvosok, szociális területen és a katasztrófavédelemben dolgozók, valamint a környezet, a kisebbségek, a népművészet és hagyományok megőrzéséért küzdő emberek sokaságából állt össze.
Az elmúlt években kifejtett, a Pest megyei események és hírek rádióban és televízióban történő bemutatásához nyújtott segítségéért Pest Megyei Médiadíjban részesült Ókovács Szilveszter, a Duna Televízió újonnan megválasztott vezérigazgatója.
A Megyenap, a kialakult hagyományoknak megfelelően Kossuth Lajos emléktáblájánál vette kezdetét, ahol a megemlékezés koszorút a Pest Megye Önkormányzata képviseletében Dr. Szűcs Lajos, a Közgyűlés elnöke, és Dr. Szép Tibor főjegyző, valamint a Kossuth Szövetség részéről Szénási Istvánné elnök, Gavlik István örökös tiszteletbeli elnök és Bányai János választmányi tag helyezték el.