• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Minden érték mögé emberek kellenek

Pest és Hargita megye közösen népszerűsítik értékeiket a közel jövőben.

Nemzetközi értéktár konferenciával folytatódott a Pest megyei értékek bemutatása.

Pest Megye Önkormányzata és Hargita Megye Tanácsa a Földművelésügyi Minisztérium által meghirdetett pályázati felhíváson a „Módszertani segítségnyújtás Hargita megyének” című pályázattal támogatásban részesült. A pályázat keretén belül a megyei önkormányzat többek között vállalta, hogy bemutatja a Pest Megye Értékei vándorkiállítást Hargita megye több településén. Első lépésként a Pest megyei értékek összegyűjtésével kapcsolatos tapasztalatok, jó gyakorlatok átadására került sor Ócsán.

A rendezvényt Bukodi Károly, a város polgármestere nyitotta meg. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nagy megtiszteltetés a település számára, hogy az április elején megnyitott Pest Megyei Értékek című vándorkiállítás után, Ócsa adhat helyet a nemzetközi értéktár konferenciának is.

„Örömmel jelentem, hogy a megyei értéktár konferenciánk a mai nappal nemzetközivé vált” – kezdte előadását Szabó István. A megyei közgyűlés elnöke felidézte a 2012 októbere óta folytatott értékgyűjtési munka folyamatait. Kiemelte, hogy legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy a települések egyre nagyobb számban terjesztik be pályázataikat az értéktár bizottság elé.

Dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum bizottság értéktár koordinációs megbízottja elmondta, hogy 0. lépésként újra számba kell venni az értékeinket. „Hajlamosak vagyunk arra, hogy a mindennapok látványa miatt ne fedezzük fel a körülöttünk lévő értékeket”. Következő lépésnek az újra feltárt értékek megismertetését nevezte. Emlékeztetett arra, hogy nem csak a tárgyi, hanem a szellemi alkotás ereje is jelenjen meg a helyi értéktárak gyűjtésében.

 pm ertektar terkepA megyei értéktárba beérkezett értékek (település szerint)

„Jól jön a segítség az anyaországtól az értékek összegyűjtésében” – kezdte előadását Márton István, a Hargita megyei Hungarikumok felelős vezetője, aki elmondta, hogy megalakult az Erdélyi Értéktár Bizottság, és megkezdődött a határon túl is az értékgyűjtés. Olyan értékek várnak az összegyűjtésre, mint a vártemplomok, a népi gyógyászat, vagy a kiemelkedő szépségű Szent Anna tó.

Török István, a Megyei Értéktár Bizottság (MÉB) elnöke ismertette a testület munkáját: a 134 érték, a 14 vándorkiállítás, a 8 konferencia, és több mint 10 ezer letöltés a megyei önkormányzat oldaláról mutatja, hogy milyen közösségteremtő ereje van az értékek feltárásának, népszerűsítésének.

„Tartsanak velem egy képzeletbeli Pest megyei utazásra” – kérte a konferencia résztvevőit Ambrus Vilmos. A MÉB szakmai tanácsadója sorra vette azokat a lehetőségeket, összeírásra váró értékeket, amik még hiányoznak a megyei értéktárból. „Vannak még fehér foltok a megye térképén, ahonnan várjuk a felterjesztéseket” – zárta előadását.

Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatója a Lokalitástól a globalizációig címmel tartott előadást. Elmondta, hogy az elmúlt években történt szemléletváltásnak köszönhetően újra népszerű lett a helyi szint, a helyi érték. „Ne féljünk lokál patrióták lenni” – hívta fel a résztvevők figyelmét.

A helyi értékfeltárás módszertani lehetőségeiről Dénes-Varga Zsuzsanna beszélt. A Nemzeti Művelődési Intézet Pest megyei irodavezetője ismertette a jó gyakorlatokat is. Konkrét példaként említette a Nyitott kapuk utcáját Szigetújfalun, az Érdikum tábort és a Némedi kalákavásárt is.

Egy éve alakult meg az Ócsai Települési Értéktár Bizottság, és már egy nemzetközi konferencián való részvételt is magáénak tudhat –zárta az előadásokat Pappné Hajdu Katalin. Az ócsia bizottság elnöke a települési értékeket mutatta be a hallgatóknak.

A szakmai konferencia ezután az ócsai tájház és református templom megtekintésével folytatódott, majd a szintén megyei értéktárban szereplő Öreghegyi pincesoron zárult a Szebedinszky pincénél.

Pest Megye Önkormányzata köszönetét fejezi ki Ócsa Város Önkormányzatának a helyszín biztosításáért és a programok lebonyolításáért.

www.pestmegye.hu