• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Elfogadta a közgyűlés a költségvetést

Idei első ülését tartotta Pest Megye Közgyűlése.

A napirendi pontok előtt a képviselők egyperces néma felállással emlékeztek meg az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatokról.

kozgyules 170127Ungvári Miklós, Kapás Boglárka, Szabó István, Tóth Tamás, Lőrincz Viktor

Az ülés négy sportoló díjazásával folytatódott, akik a decemberi Sportkarácsonyi ünnepségen nem tudtak részt venni. Tóth Tamás aranyérmes paralimpikon; Kapás Boglárka, Lőrincz Viktor és Ungvári Miklós olimpikonok Szabó István elnöktől vették át az elismeréseiket.

A közgyűlés döntött a 2017. évi költségvetéséről, majd az idei külügyi tervet is elfogadta. A képviselők határoztak a Pest Megyei Éghajlat változási Platform létrehozásáról; az Ipar 4.0. Nemzeti Technológiai Platformhoz történő csatlakozásról és a nemzetiségi önkormányzatokkal kötött együttműködési megállapodások felülvizsgálatáról is.

Együttműködés a nemzetiségi önkormányzatokkal

A 2014. október 12-i általános nemzetiségi választások eredményeképp Pest megyében öt területi nemzetiségi önkormányzat jött létre: a német, a roma, a román, a szerb és a szlovák.

Nemzetiség minden olyan – Magyarország területén legalább egy évszázada honos – népcsoport, amely az állam lakossága körében számszerű kisebbségben van, a lakosság többi részétől saját nyelve, kultúrája és hagyományai különböztetik meg, egyben olyan összetartozás-tudatról tesz bizonyságot, amely mindezek megőrzésére, történelmileg kialakult közösségeik érdekeinek kifejezésére és védelmére irányul.
Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése a 2017. januári ülésén döntött arról, hogy a megyei önkormányzat a területi nemzetiségi önkormányzatok részére továbbra is korlátlanul és ingyenesen biztosítja iroda használatát a Megyeházán, és ellátja azok titkársági és gazdasági feladatait.

Szabó István, a közgyűlés elnöke 2014 novemberében találkozott mind az öt területi nemzetiségi önkormányzat vezetőjével. A megbeszélésen az elnök elmondta, hogy számít a nemzetiségi önkormányzatok munkájára, hiszen olyan tudással, értékekkel rendelkeznek, ami sokszínűbbé teszi a megyét.

www.pestmegye.hu