• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Áttervezik a ferihegyi gyorsforgalmit

Középen új elválasztás épül, így az út 2x3 sávos lenne a Gyömrői úttól kifelé.

Az eredetileg becsült 250 millió helyett 174,5 millió forintért - közös ajánlattevőként - a Lonberg Építőipari és Szolgáltató Kft. valamint a Linakron Mérnöki Kft. tervezheti a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út fejlesztésének az első ütemét.

Az eredményt az ajánlatkérő BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. tette közzé a Közbeszerzési Értesítőben.

A nyertesnek
◼ pályaszerkezet-technológiai szakvéleményt,

◼ tanulmánytervet és kiegészítő vizsgálatokat,

◼ kiviteli terveket (bele értve az engedélyeztetést is),

◼ valamint a közbeszerzési dokumentációt kell készítenie.

gyorsforgalmiut 2

A nyertesekkel a szerződést a BKK január 3-án kötötte meg. Indult még a tenderen az Uvaterv Út-, Vasúttervező Zrt., a Tura-Terv Mérnökiroda Kft., a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt., az Utiber Közúti Beruházó Kft., a Roden Mérnöki Iroda Kft., a Via Futura Mérnöki, Tanácsadó és Szolgáltató Kft., továbbá közös ajánlattevőként a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. és a Speciálterv Építőmérnöki Kft. is.

Sem az ajánlattételi felhívás, sem az eredményt tartalmazó közlemény nem szól a gyorsforgalmi út tervezett bővítésének a részleteiről. Viszont az interneten elérhető a BKK egy anyaga, amely az első ütemet a következőképpen határozza meg:
A főpálya és szervizutak közötti elválasztása megszűnik,

középen új elválasztás épül, így az út 2x3 sávos lenne a Gyömrői úttól kifelé,

a különszintű átvezetések irányonként 1-1 sávosak maradnak,

a megengedett sebesség egységesen óránkénti 70 kilométer lenne a teljes úton.

Új gyalogos felüljáró épül a Csaba utca vonalában, és kerékpárút lesz a Csévéző utca, valamint a Ferihegy 1-es terminál között.

Mindennek a becsült költsége 5 - 7,5 milliárd forint.

A második ütemben az út 2x2 sávosra bővül a Kőér utca és a Gyömrői út között. A különszintű átvezetések 2x2 sávossá bővülnek, a Felsőcsatári útnál új, 2x2 sávos aluljáró épül. A becsült költség itt 13-17 milliárd forint.

Végül a harmadik ütemben a Felsőcsatári út és Csévéző utca között a 2x2 sávos pálya mellett szervízutak épülnek, leállósáv és kerékpársáv is kialakítható, de ezekhez jelentős kisajátítás szükséges. A harmadik ütem becsült költsége 8 - 10 milliárd forint.

Forrás: napi.hu