• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Megalakult a Tápió Natúrpark

Az országban 14. natúrparkként 18 településen, 75 ezer lakossal, 73 ezer hektáron megalakult a Tápió Natúrpark.

Az új natúrparkban két erdei iskola, Farmoson egy 21. századi követelményeknek megfelelő természetvédelmi oktatóközpont és 13 tanösvény található. Mára az ország területének kilenc százalékán található natúrpark, és 19 megyéből 15 érintett.

naturpark noszirom tanosveny 6Nőszirom tanösvény (fotó: kirandulastervezo.hu)

A natúrparki kezdeményezések már a rendszerváltáskor megjelentek Magyarországon, de a természetvédelmi törvénybe csak 2004-ben került bele a natúrpark fogalma, majd 2005-ben jött létre a Magyar Natúrpark Szövetség. Hozzátette, nemrég készült el a magyar natúrparkokról szól rendelet is, amely szabályozza majd a címadományozást, működést és minden olyan kérdést, amely a mindennapi tevékenységhez szükséges.

A natúrpark elsősorban a táji örökségre és a természeti értékek védelmére alapoz, de újdonsága és a nemzeti parkoktól megkülönböztető sajátossága, hogy céljait a helyi emberek, közösségek bevonásával kívánja megvalósítani.

Pest Megye Önkormányzata a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együtt 1996-ban hozta létre a Tápióvidék Természeti Értékeiért Közalapítványt azzal a céllal, hogy a Tápió-vidék és a tájtörténetileg hozzá kapcsolódó területek (összesen 21 település) természeti értékeinek feltárását és megőrzését segítse, és mind szélesebb körökben megismertesse az itt élőkkel és az ide látogatókkal. Emellett fontos feladatának tekinti, hogy az egészséges emberi környezet megőrzése érdekében és a fenntartható vidékfejlesztésben közreműködjön a helyi önkormányzatokkal és a hivatalos szervekkel.

65312875 2216671321720319 2781811216236937216 nRainer Haas (j), Ludwigsburg Járás Önkormányzatának elnöke gratulál Wenhardt Lászlónénak, a Tápió Közalapítvány elnökének (fotó: Tápió Natúrpark facebook)

Egy évvel később 1997-ben, az alapítókhoz csatlakozott a Tápiómenti Települési Önkormányzatok Szövetsége és Ludwigsburg Járás Önkormányzata, Pest megye németországi partnere is, mellyel az alapítvány hivatalos természetvédelmi kapcsolatot alakított ki. A Közalapítvány kuratóriumában partnermegyénk két tagja Rainer Haas elnök és Rolf Gastel.

MTI / www.pestmegye.hu

 

 

 

Friss híreink

facebook

net4eu