• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Rendezvényközpont, szálloda és múzeum lesz a megújuló ráckevei Savoyai-kastélyban

Hamarosan megkezdődhet Ráckevén a Savoyai-kastély turisztikai célú fejlesztése, ami a tervek szerint 2023-ra újul meg teljesen.

Egy tavaly decemberi kormányhatározat alapján a város közreműködésével valósulhat meg a fejlesztés. A tervezésre 456 millió forintos támogatást különített el a kormány, a program kezelője, lebonyolítója a Magyar Turisztikai Ügynökség lesz.

A Savoyai-kastély az első világi barokk kastély Magyarországon, amely az egész Csepel-sziget egyedülálló épített öröksége, egyben a megyei értéktár része is. A kastély a bécsi Belvedere-t is tervező Hildebrand munkája.

Savoyai kastely 2 sRGB 

A tervek szerint a felújítandó kastélyépületben múzeumot és kávézót alakítanak ki, és a kastélypark is megújul. Ezek a részei az épületnek szabadon látogathatók lesznek majd, ugyanakkor kialakítanak egy négycsillagos wellnesshotelt és éttermet is. A projekt keretében a ráckevei Kis-Duna hídhoz vezető út is megújul.

A megújuló kastély mellett számos más egyedi vonzereje van a városnak, például a szerdán és szombaton megrendezett csónakos őstermelői piac a Kis-Duna-parton, a Vadkacsa szabadstrand és a szerb gótikus templom. Ráckeve számára a turizmus a kitörési pont, a kisvárosnak nem célja termelőüzemek ide telepítése.

A tervek szerint 2023 év végén a hagyományos városi karácsonyi koncertet már a felújított kastélyban lehet megrendezni. A kastély ugyanis konferencia- és rendezvényhelyszínként funkcionál majd, üzleti megbeszéléseknek, diplomáciai és művészeti szalonoknak, esküvőknek ad majd otthont.

A négycsillagos szálloda 70-80 férőhelyes lesz, ugyanakkor az udvarán épül egy hasonló színvonalú vendégház is.

Szöveg: www.turizmus.com 

Fotó: www.pestmegye.hu