• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Intelligent Energy Europe Programme - MLEI SOLANOVA projekt

A projekt keretében olyan technológiai terv és finanszírozási modell készül, amely Pest megyei és budapesti épületek energiatakarékosságot célzó fejlesztéseinek megvalósítását szolgálják.

2009-ben a Budapesti Műszaki Egyetem társalapítókkal megalapította a SOLANOVA/HU Energiahatékonyság Klasztert. A Klaszter célja, hogy a SOLANOVA-ház tapasztalatait felhasználva a BME K+F programja keretében további célirányos kutatás-fejlesztéssel új energiahatékony technológiák, rendszerek és rendszerelemek (berendezések) jöjjenek létre és ezeket alkalmazzák az épületek energetikai korszerűsítésénél, valamint az épületkorszerűsítések finanszírozására olyan támogatási és hitel konstrukciók legyenek elérhetők az ingatlantulajdonosok/lakástulajdonosok számára, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a felvett hiteleket a korszerűsítésből fakadó monitoringgal igazolt energia-megtakarításból/költségcsökkenésből törlesztik és fizetik vissza a meghatározott futamidő alatt.

Pest Megye Önkormányzata a 408/2010 (11.26.) Kgyh határozata alapján önként vállalt feladatként együttműködik a klaszter céljainak megvalósításában, illetve a 3/2012 (04.27.) Kgyh határozata alapján a klasztermenedzseri funkciókat is ellátja.

A SOLANOVA/HU klaszter által elérni kívánt célokhoz pályázati forrás bevonására van lehetőség az Intelligens Energia Európa (IEE) programon keresztül. Az IEE az Európai Unió 2007-2013-ra vonatkozó energiahatékonyságot és megújuló energiák alkalmazását ösztönző, nem technológiai jellegű tevékenységeket támogató pályázati programja, mely hozzájárul a 2020-as célok eléréséhez is. Az IEE program keretében az EU Energia Főigazgatósága (DG Energy) éves rendszerességgel hirdet meg pályázatot.Az Európai Bizottság Intelligens Energia Európa Program 2013-as pályázati felhívásait mintegy 65 millió euró indikatív forrással hagyta jóvá. A közvetlen EU-s pályázati forrásból a tervek szerint 55-60 projekt válhat támogatottá 75 százalékos támogatási intenzitással.

A SOLANOVA/HU klaszter által kidolgozott projekt-javaslat alapján a pályázat közvetlenül 5300 embert és 2122 lakást érint Pest megyében és Budapesten, ebből 427 lakást Budapesten, 120-at Cegléden, 210-et Szigetszentmiklóson, 226-ot pedig Vácon. A projekt eredményeinek kiterjesztésével azonban sokkal szélesebb kör célozható meg, ugyanis mintegy 2 millió ember él a mintegy 800 000 panellakásban ma Magyarországon.

A projekt konkrét célkitűzéseként az alábbi tevékenységek valósulhatnak meg:

1. A kiválasztott épületek teljes energetikai auditja

2. Komplex technológiai terv kidolgozása

3. Pénzügyi és befektetési terv kidolgozása

4. Kommunikáció és az eredmények terjesztése

1. Az audit során számbavételre kerülnek azok az energiatakarékossági intézkedések, amelyek csökkentik az energiafelhasználást és a költségeket a kiválasztott panel épületekben. A pályázatban felsorolt valamennyi épületre elkészül egy-egy külön energetikai audit, amelynek keretében hőkamera segítségével vizsgálják az elveszett hőmennyiséget. Az audit kiterjed egyes elektromos eszközök villamosenergia-felhasználásának, valamint a villany- és fűtésszámlák vizsgálatára, az épületgépészet átfogó értékelésére, az energiaforrások szerkezeti elemzésére is. A tevékenység eredményeként valamennyi épületre vonatkozóan rendelkezésre fog állni az energetikai audit, amely a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé válik.

2. Az audit eredményeinek alapulvételével kerül kidolgozásra a fizikai projekt megvalósítását előkészítő komplex technológiai terv, amely a SOLANOVA-technológiára épül. A projekt eredményeivel 60-80%-os energia-megtakarítás érhető el a panel épületeknél. A tevékenység eredményeként elkészül az épületek épületszerkezeti és épületgépészeti terve, a megújuló energia rendszerek terve, a beruházás végrehajtásának költségvetése. A projekt eredményeként tehát egy komplex, energia-megtakarítást célzó fejlesztési terv áll majd rendelkezésre, amelynek – a kiválasztott épületeken túl – szélesebb körű alkalmazására is lehetőség nyílik.

3. A technológiai tervezést követően kerül sor a finanszírozási lehetőségek és eszközök megvizsgálására. Az előzetes elképzelések szerint 60% közvetlen uniós vagy állam / önkormányzat által közvetített uniós, illetve hazai forrású támogatás, valamint 40%-os saját tulajdonosi hozzájárulást biztosító konstrukció fedezi a projekt fizikai megvalósításához szükséges költségeket, biztosítva ezzel a magán és közösségi finanszírozás optimális kombinációját. Az állami hozzájárulás forrása lehet a Zöld Beruházási Rendszer, amelyen keresztül az állam jelenleg is támogatást nyújt az épület-energetikai beruházások megvalósításához. A hitelhez forrást jelenthet a Magyar Fejlesztési Bank által kidolgozandó kedvező hitelkonstrukció, ugyanis az MFB kiemelt finanszírozási területként kezeli az ilyen irányú fejlesztéseket. Lehetséges finanszírozási forma még az ELENA program, amely kölcsönöket biztosít az önkormányzatok részére annak érdekében, hogy az energiahatékonysági beruházások megvalósíthatóak legyenek. További bevonható forrást jelent a Deutsche Bank által működtetett Európai Energiahatékonysági Alap által biztosított források is.

4. A projekt garantálja fenti tevékenységek és azok eredményeinek a nyilvánosság számára történő hozzáférhetőségét. A partnerség túlmutat a megvalósításban részt vevők közötti együttműködésben: fontos szerepet játszik a projekt eredményeinek és hatásainak a szélesebb nyilvánosság felé közvetítésében, ennek keretében azonosítani kell a további célcsoportokat, széles körben propagálni kell a közvélemény és a döntéshozók felé.

A projektelemek megvalósulásával egy olyan technológiai terv és finanszírozási modell áll majd rendelkezésre, amely alkalmas a kiválasztott épületek energiatakarékosságot célzó fejlesztéseinek megvalósítására. A technológiai és finanszírozási modell megléte esetén a konkrét szerződéseket a lakóházak (társasházközösség vagy egyéni lakók) kötik meg.

Az Európai Unió alatt működő The Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises (EASME), mint támogató szervezet a projektet támogatásra alkalmasnak ítélte.

A projekt részletes információi a http://www.mlei-solanova.hu honlapon érhetők el.

 Kapcsolattartók:

dr. Popovics Gábor
irodavezető
Tel.: +36-1-233-6808
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

dr. Biró Kálmán
klasztermenedzser
Tel.: +36-1-233-6839
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.