• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

A beruházások alakulása a Közép-magyarországi Régióban 2007-2013

Cikksorozatunk következő részében a beruházásokat vizsgáltuk meg: Pest megyében a rendelkezésre álló uniós források hiánya miatt a beruházások jelentősen visszaestek.

Pest megye részesedése az országos szintű beruházásokból 2008-hoz képest valamennyi vizsgált évben csökkent. A 2013. évi adat a 2008. évinek csupán 85%-a. Az összes beruházáson belül a gépek, gépi berendezések, járművek (a továbbiakban: gépi beruházások) területén történt beruházások aránya az országos értéken belül – a 2011. év kivételével, amikor változatlan maradt – szintén csökkenő értéket mutat. A 2013. évi adat a 2008. évinek 86,2%-a. Az érték Közép-Magyarországra változó: az összes beruházás esetén 2009-ben, a gépi beruházásoknál pedig 2009-ben és 2010-ben is növekedés tapasztalható. Ez a budapesti érték növekedésének köszönhető. A gépi beruházásokat külön is ki kell emelnünk, mivel – mint említettük – ezek értéke jelentősen befolyásolja a termelékenység és az egy főre jutó GDP alakulását.

Beruhazas - gepi ber. idosor

Pest megyében – amellett, hogy a gépi beruházások értékének aránya a budapestinek töredéke –  2011-ről 2012-re jelentős csökkenés is bekövetkezett a gépi beruházások tekintetében, miközben a budapesti érték nőtt. Ez az adat szoros kapcsolatban van a gépi beruházásokra rendelkezésre álló forrásokkal.

Beruhazas - egy fore juto

A nemzetgazdasági beruházások – mint korábban említettük – jelentős hatással vannak a termelékenységre, az új érték teremtésre és ez által a gazdasági teljesítményre. Pontosabb képet kapunk hatásukról akkor, ha nagyságukat a lakosság számához mérjük. 2007-2013 között a Nyugat-Dunántúlon jelentősen nőtt a beruházások volumene, mérsékeltebb növekedés az alföldi régiókban figyelhető meg. Pest megye beruházásai 2013-ra visszaestek, így ebben az évben már csak Dél-Dunántúlt és Észak-Magyarországot előzi meg az egy főre jutó nemzetgazdasági beruházások értéke tekintetében. Ebből a már korábban is említettek szerint arra a következtetésre lehet jutni, hogy Pest megye gyengébb GDP-termelő képessége kapcsolatba hozható az alacsonyabb beruházási értékekkel. A bemutatott két alapvető makromutató, a GDP és a beruházások tekintetében Pest megye pozíciója romlott a 2007-2013-as időszakban. A két mutató alakulása között összefüggés van. Pest megye GDP–termelő képességének javulása nem várható a 2014-2020-as időszakban sem, mivel az EU pénzügyi alapjaiból származó források jelentős mértékben tovább apadnak.

Beruhazas - GOP
Beruhazas - ROP

Mint a fenti ábrákból is látható, a Pest megyei beruházási mutatók visszaesésnek egyik oka, hogy nagyságrendekkel kevesebb forrás állt rendelkezésre a vállalkozások részére, ezáltal érdemi gazdaságfejlesztés épp abban központi régióban nem tudott megvalósulni, ahol a vállalkozások száma különösen indokolttá tette volna források erre a területre történő allokálását.

A KMR-ben megvalósuló gazdaságfejlesztés, illetve a beruházások visszaesése ráadásul az egész ország gazdaságára tovagyűrűző hatása van: átlagosan millió forint egy főre jutó KMR reál-beruházás növekedés 0,07%-os (1,007-szeres) 1 főre jutó reál-GDP növekedéssel jár együtt a konvergencia régiókban. Tekintve, hogy a regionális növekedést sokkal inkább más, lokális tényezők határozzák meg, ez a hatás rendkívül nagynak mondható. A KMR beruházásainak multiplikátor hatását jelzi az is, hogy 1%-os beruházási volumen-emelkedés átlagosan az országos GDP változásának kb. 50%-át megmagyarázza, miközben teljes volumene az országos GDP kb. 10-15%-át teszi ki. Ha a KMR beruházások 5%-kal visszaesnek (és a többi régióban a beruházások változatlanok), akkor az országos növekedés rövid távon -1,2% lehet, ugyanez 10%-os beruházás-csökkenésnél már 4,1%-os magyar GDP-csökkenést jelenthet. (Forrás: A Közép-Magyarországi Régió tovagyűrűző hatása, Kopint-Tárki Konjunktúrakutatási Intézet Zrt., 2012.)

PDF IKON k
Cikk letöltése PDF-ben

Minden további információ az önálló Pest régióról ide kattintva elérhető.


Kapcsolattartó a témában:

dr. Popovics Gábor
irodavezető
Elnöki és Területfejlesztési Iroda
Tel.: 06-1-233-6808; Fax: 06-1-233-6884
Mobil: 06-20-262-42-01
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.