Lovaskultúra-oktatásról egyeztettek Sóskúton

A tervek szerint idén ősszel az általános iskolák harmadik, negyedik és ötödik osztályában indulhat el a lovas-oktatás központi költségvetési forrásból. A tantárgy a tanulók számára választható lesz. A Pest megyei Sóskúti Lovas-és Élményparkba látogatatott és egy tanrendi lovasórán vett részt Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Dallos Gyula, a magyar lovassport örökös bajnoka. Országjáró körútjuk során azt összegzik, hogyan lehetne beilleszteni az iskolai tanrendbe a lovaskultúra oktatását.

 

Hamarosan elkészül az a kormány előterjesztés, amely azt célozza, hogy 2014 szeptemberétől a jelenleginél több általános iskolában valósuljon meg a lovas-oktatás.

 

Az általános iskolai lovaskultúra-oktatás széles körű bevezetésének lehetőségeiről a Vidékfejlesztési Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, valamint a Magyar Lovassport Szövetség képviselői folyamatosan egyeztetnek.

 

A tervek szerint idén ősszel az általános iskolák harmadik, negyedik és ötödik osztályában indulhat el a lovas-oktatás központi költségvetési forrásból. A tantárgy a tanulók számára választható lesz.

 

A nemzeti lovaskultúra-oktatás főbb célkitűzései között a lovaskultúra, a magyar lovas hagyományok, a lovaglás gyakorlati alapjainak megismertetése, valamint a környezettudatos és egészséges életmódra történő nevelés szerepel.

 

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóiroda)