Átadták a diósdi szennyvízcsatornát

A diósdi szennyvízcsatorna átadásával lezárult az Érdet, Diósdot és Tárnokot érintő szennyvízkezelési fejlesztés.

Az összesen 31 milliárd forintos beruházást Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter adta át csütörtökön Diósdon. A beruházás keretében korszerűsítették és bővítették a szennyvíztisztító telepet és a szennyvízelvezető rendszert, aminek eredményeként mintegy 22 ezer háztartás - 80 ezer lakos - életminősége javul a három településen.
 

Németh Lászlóné beszédében kiemelte: a bővítés és korszerűsítés mellett nem csupán a gazdasági tudatosság érvei szóltak. Uniós követelmény és norma a környezeti terhelés csökkentése, és ezzel párhuzamosan a magyar társadalom egyre környezettudatosabb életvitele. „Joggal jelenthetjük ki, hogy ez a szemlélet itthon már alapvetően meghonosodott” – fogalmazott a miniszter. Németh Lászlóné hozzátette azt is, hogy a most lezárult fejlesztés befektetés a jövőbe, mert a szakemberek számítása szerint a szennyvíztelep akár 130 ezer lakost is ki tud majd szolgálni.

 

A 31 milliárd forintos fejlesztést az Európai Unió Környezet és Energia Operatív Programja közel 25 milliárd forinttal támogatta.

Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott az ország jelenlegi legnagyobb csatorna-beruházása kapcsán úgy fogalmazott, hogy amit az itt élők megálmodtak, ahhoz a kormány hozzátette a pénzt, „mert az állam kötelessége, hogy segítse az ilyen álmok megvalósulását”.


Aradszki András a térség országgyűlési képviselője egyebek mellett arra mutatott rá, hogy a beruházás egyszerre szolgálja a víz és a talaj védelmét, a csatornadíjak révén pedig a rezsicsökkentésnek is része. Az üzemeltetéssel kapcsolatban kiemelte, hogy már a 2011-es létrejöttekor is többségi önkormányzati tulajdonban volt a szolgáltató.

 

Spéth Géza polgármester a diósdi munkálatokról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy a 3,7 milliárd forintos beruházás a település történetének legnagyobbja, aminek eredményeként a korábbi 30 százalékos csatornázottság megközelíti a 100 százalékot.

Kovács Péter Barna projektvezető az MTI-nek elmondta, hogy a csatornahálózat kiépítése során több mint 500 kilométernyi csőhálózat jött létre.

 

A kivitelezési munkálatok 2009-ben kezdődtek és ez év márciusában fejeződtek be. A beruházás teljes összegéből Diósdra 11, Tárnokra 10, Érdre 79 százalék jutott, a saját erőt a települések kötvénykibocsátással és hitellel biztosították.

 

MTI