Bemutatkozott a Solanova az energiahatékonysági konferencián

A Pest Megyei Önkormányzat és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara (BPMK) április 28-án közösen rendezett konferenciát a Megyeháza dísztermében.

A rendezvény fókuszában az energiahatékonyság, az innováció, a vízügy és a közlekedésbiztonság állt, szem előtt tartva a fenntartható fejlődést Pest megye városainak, településeinek érdekében.

Kassai Ferenc BPMK elnök megnyitójában elmondta: a fenntartható fejlődés olyan fejlődési folyamat (földeké, városoké, üzleteké, társadalmaké, stb.), ami „kielégíti a jelen igényeit anélkül, hogy csökkentené a jövő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját igényeiket”, ahogy az ENSZ Brudtland-jelentésében szerepel. Ehhez le kell küzdeni, a környezet elhasználódását, oly módon, hogy közben ne mondjunk le a gazdasági fejlődés, a társadalmi egyenlőség és igazságosság igényéről.

A konferencián köszöntőt mondott Szabó István, Pest Megye Közgyűlés elnöke, aki hangsúlyozta a BPMK és Pest Megye együttműködésének jelentőségét, a mérnöki segítséget a megye és települései fejlődésének érdekében. Mint mondta, a megyei átfogó célokhoz alapvető és hiteles támogatást tud nyújtani a mérnöki kamara.

IMG 3925Dr. Bíró Kálmán tartott előadást a Solanova Klaszterről

A Solanova klaszter szerepéről tartott előadást Dr. Bíró Kálmán klaszter menedzser (MLEI Solanova). A Klaszter célkitűzése többek között a SOLANOVA ház technológiájával 15-25 mintaház komplex felújítása hazai termékekkel. Jelenleg a projekt 14 mintaház (2108 lakás) – 7 Budapesten, 7 Pest megyében – komplex felújításának (cél: 70% feletti energia megtakarítás) „bank képes” előkészítése zajlik. 11 épületnél már elkészült a felújítás energetikai koncepciója. Bíró Kálmán kiemelte, hogy a projekt előírt mérföldköve lesz, hogy a mintaházak tulajdonosi közösségeinek jóvá kell hagyni az energetikai koncepciót, e nélkül ugyanis nem folytatható a következő feladat.

A konferencia célja volt, hogy bemutassa a jelenlegi magyarországi helyzetet, rámutasson a lokális fejlesztések lehetőségekre, együttműködésekre, a rendelkezésre álló források hatékony felhasználására.