• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Nőtt a magánszemélyek jövedelme a régióban

Pest megyében a Budaörsön élők keresnek a legjobban, míg a Nagykőrösön lakók viszik haza a legkevesebbet.

A budapesti és Pest megyei magánszemélyek által megszerzett jövedelmek összege 71 milliárd forinttal, 3 267 milliárd forintra emelkedett, családi kedvezményt pedig 21 ezerrel többen vettek igénybe az adóhatóság közleménye szerint.

Nőtt a magánszemélyek jövedelme a Közép-magyarországi Régióban – írta szerdán a bevallások összesítése alapján a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó-főigazgatósága.

A főigazgatósághoz közel 1 millió 298 ezer adóalany nyújtott be 2012. évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallást, tízezerrel többen, mint előző évben. A budapesti és Pest megyei magánszemélyek által megszerzett jövedelmek összege 71 milliárd forinttal, 3 267 milliárd forintra emelkedett, családi kedvezményt pedig 21 ezerrel többen vettek igénybe a közlemény szerint.

A régió adózói 2 983 milliárd forint összegű összevont jövedelmet vallottak, mely legmeghatározóbb elemének (90 százalék) továbbra is a bérjövedelem (2 685 milliárd forint) bizonyult. A munkaviszonyból származó jövedelmek összege 3 százalékkal növekedett. Az alkalmazottak éves szinten átlagosan 99 ezer forinttal több fizetést vihettek haza, mint 2011-ben. Az éves átlagos bér 2 millió 504 ezer forint volt.ORIG 73221 250x250

Százmillió forintot meghaladó bérjövedelemről százkét magánszemély adott számot. A régió és egyben az ország legnagyobb (teljes egészében munkaviszonyból származó) összevont jövedelemmel rendelkező adóalanya 760 millió forint jövedelmet vallott, amelyet 154 millió forint adókötelezettség terhelt.

Az önálló tevékenységből származó jövedelem meghatározó tétele 2012-ben is a vállalkozói kivét volt. Bár a bevallást benyújtó egyéni vállalkozók száma 2200 fővel csökkent, a vállalkozói kivét összege az előző évhez képest 491 millió forinttal emelkedett. A fővárosi és Pest megyei egyéni vállalkozók éves szinten átlagosan 983 ezer forint kivétet számoltak el, mely 90 ezerrel több, mint korábban.

Az elmúlt évben 217 magánszemély rendelkezett százmillió forint feletti osztalékból származó jövedelemmel. A legnagyobb osztalékjövedelem meghaladta a 4,9 milliárd forintot, amelyet egy „információ, kommunikáció” nemzetgazdasági ágban működő társaság fizetett ki.

A legnagyobb ingatlanértékesítésből származó jövedelmet – 287 millió forintot – egy észak-budapesti adózó szerepeltette a bevallásában, amely a tavalyi év top-befizetését 83 millió forinttal haladta meg.

Árfolyamnyereségből két adózó jutott egymilliárd forint feletti jövedelemhez.

Az elmúlt évben 21 ezerrel többen vettek igénybe családi kedvezményt. Összege mindösszesen 9 320 millió forinttal (2,6 százalékkal) nőtt és meghaladta a 349 milliárd forintot. Az igénybe vevő magánszemélyek átlagosan 1 millió 149 ezer forinttal csökkentették adóalapjukat.

Az egy főre jutó összevont jövedelmek területenkénti megoszlását vizsgálva a főváros XII. kerületében (Hegyvidéken), valamint Budaörsön élők keresnek a legjobban, míg a XXI. kerületben (Csepelen) és Nagykőrösön lakók visznek haza a legkevesebbet.

A régióban közel 61 ezer személyijövedelemadó-törvény szerint adózó egyéni vállalkozói bevallás került feldolgozásra.

A tételes költségelszámoló egyéni vállalkozók bevétele 2012-ben 317 milliárd forintra nőtt. Az egy főre eső bevétel 3,8 százalékkal emelkedett, összege elérte a 6 millió forintot. Az összes bevétel több mint kétharmada négy ágazatban – kereskedelem, gépjárműjavítás; feldolgozóipar; szakmai, tudományos, műszaki tevékenység; szállítás, raktározás – keletkezett. A szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területén dolgozók a korábbinál nagyobb mértékben, 4,4 százalékkal növelték bevételeiket, az ingatlanszektorban pedig a korábbi visszaesést követően 2,8 százalékos emelkedés következett be.

A bevételek mellett az egyéni vállalkozók által elért eredmény is növekedett: 8,2 milliárdról 9,5 milliárd forintra. Ezen egyéni vállalkozói kör eredményesebb működését jelzi az is, hogy az elmúlt évben a nyereségesek növelni tudták eredményüket, a veszteségesek pedig csökkentették deficitjüket.

A 2012-ben közreadott adatok alapján is Budaörsön kerestek a legjobban Pest megyében.

hvg.hu / www.pestmegye.hu