Ceglédi kanna

Ceglédi kanna

A ceglédi kanna egy olyan eszköz, amely a testi és lelki szomj oltására egyaránt alkalmas. Boban Markovics és a Besh ’o’ Drom zenekar példája is jól mutatja ezt.

cegledi kanna

Hét vagy kilenc literes, fedeles vízhordó és -tároló edény. Eredetileg horganyzott bádogból készült, a ceglédi Rónay János (1855-1941) bádogosüzemében gyártották először az 1910-es években. A második világháború után az ország edénygyáraiban alumíniumból készítették; vasból készült, legtöbbször pirosra, kékre, fehérre festett, zománcozott változata napjainkban is kapható a szaküzletekben. Különösen az aratásokon, a csépléseknél, az építkezéseken dolgozók és egyéb, a lakott területektől távol munkát végzők számára volt nélkülözhetetlen eszköz a vízvezeték általánossá válása előtti időszakban.

A ceglédi kanna Magyarországon a 20. század hetvenes-nyolcvanas éveitől kezdve a roma zenészek révén ismert lett ritmushangszerként is. Az edényből a benne lévő levegő megszólaltatásával, valamint oldalának ütögetésével lehet ritmust kicsalogatni. Így kettős hangszerként is funkcionál, aerofon ( amikor a benne lévő levegő szólal meg) és idiofon (a test rezgése révén jön létre a hang). Hangszerként a világ más tájain is használják az ilyen vagy ehhez hasonló eszközöket.

Ceglédi KannaBál címmel zenés fesztivált is rendeztek már Cegléden.

www.pestmegye.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave