Örkénytábori Magyar Királyi Lovagló és Hajtótanárképző Intézet - Táborfalva

Örkénytábori Magyar Királyi Lovagló és Hajtótanárképző Intézet - Táborfalva

„Az egész világ tudja meg, hogy Magyarország valamikor lovas nagyhatalom volt, és az amerikai versenylovasokat a magyarok tanították meg lovagolni”. – Az Egyesült Államok díjugrató szövetségi kapitánya 2010-ben a Lovas Világjátékok időszakában nyilatkozta ezt a sajtó nagy nyilvánossága előtt. Aki megismeri az Örkénytábori Magyar Királyi Lovagló és Hajtótanárképző Intézet történetét, az tudni fogja, hogy George Morris Visy Istvánra, Némethy Bertalanra, Foltény Gáborra és Butykay Bélára gondolt, amikor ezt a kijelentését tette.

Az Intézetet 1930. szeptember 30-án adták, s fennállásának összesen 23 évében (amiből öt háborús év volt) egy Nemzetek Díj első helyezést csapatban (Salzburg, 1931), egy Nemzetek Díjában való egyéni első helyet (Aachen, 1935. Schaurek 0., Mr. Spokes.), egy olimpiai bronzérmet (Berlin, 1936), valamint militaryban olimpiai 5. helyet sikerült szereznünk. Az, hogy ilyen rövid idő alatt egy iskola alakult ki, az már csak az intézet megszűnése után vált egyértelművé. Az örkényi iskola módszerét megteremtőik es tanítványaik soha nem tartották különösnek, speciálisnak, egyszerűen csak a helyes lovaglásnak mondták.

Az iskola sikeréhez minden bizonnyal hozzájárult, hogy a tanárképzőbe vezényelt tiszteken kívül itt helyezték el az olimpiai keret idomító- és ugróosztályát is. Joggal feltételezhető, hogy minden valószínűség szerint ez volt az örkényi intézmény létrehozásának a valódi indoka. Az olimpiai keret díjlovas- és ugrólovascsapatra oszlott, a military csapat tagjai pedig a két csapat tagjai közül kerültek ki. Általában 15-20 lovasból állt az olimpiai keret, s legtöbb esetben az intézmény tanárai is tagjaik voltak. Éppen ez okozza azt, hogy igen nehéz ma már megállapítani, hogy egy-egy lovast oktatóként vagy a válogatott keret tagjaként vezényeltek-e Örkénybe. A tanév augusztus 20-tól és július 10-ig tartott, két évfolyamon. Az Intézet egykori épületeinek egy része, illetve a Lovarda ma is megtalálható.

www.pestmegye.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave