Savoyai-kastély – Ráckeve

Savoyai-kastély – Ráckeve

A ráckevei Magyarország legelső érett világi barokk kastélya. Építtetője a zentai csata (1697.) törökverő győztese, Savoyai Jenő herceg. Tervezője a bécsi Belvedere palota építésze, Közép-Európa jelentős barokk építőművésze, J.L. Hildebrand volt, aki először itt valósította meg – a később több alkalommal is megismételt – művészi gondolatát: az alkotás és a táj kapcsolatának megteremtését.

Alaprajza a francia Vauy-le Vicomte-i kastélyra, míg az épület maga a bécsi Rennwegen álló Belveder palotára hasonlít. Homlokzati részletei olasz hatást tükröznek. Az épület hangulatos belső udvart zár közre. A herceg halála után (1736) a birtok a koronára szállt.

rackeve savoyai

A kastély a XIX. században elvesztette funkcióját; volt raktár, magtár és az 1960-as években az összedőlés fenyegette. A Műemléki Felügyelőség égisze alatt végzett munkálatok eredményeként 1982-re született újjá az épület.

A kastély kertjében természetvédelmi védelem alatt álló hatalmas, évszázados gesztenyefák és tölgyek magasodnak.

Az épület jelenleg kastélyszállóként üzemel. A reprezentatív belső térben konferenciákat, rendezvényeket tartanak. A kastély zárt udvara egész évben kedvelt helyszíne különböző fogadásoknak.

www.pestmegye.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave