Bajvívó Magyarok Hagyományőrző és Sport Egyesület - Kistarcsa

Bajvívó Magyarok Hagyományőrző és Sport Egyesület - Kistarcsa

A hagyományőrző társaság 12 éves múltra tekint vissza. Céljuk a 16. századi török hódoltság korát bemutatása a társadalmi és vitézi élet fellelhető forrásai alapján. A végvári vitézeknek és a könnyűlovas harcmodornak minél hitelesebb bemutatására törekszenek haditornákon, hagyományőrző rendezvényeken, rendhagyó történelem órák keretében iskolákban, óvodákban. Levéltári és múzeumi kutatásaik tükrözik viseletük korhűségét: kizárólag eredeti szabásminták alapján készült, főképp kézzel varrott természetes alapanyagú ruhadarabokat és fegyverzet kiegészítőket használnak. A fegyverek és páncélzatok is hiteles, tárgyi leletek alapján elkészített, haditornára is alkalmas másolatok. Rekonstrukciós munkánkat régész, viselet-, és fegyvertörténész barátaink tanácsadásával és jóváhagyásával végezik. Elkötelezettségükről tanúskodik a vitézi haj és arcszőrzet viselete: üstökre borotvált fej és bajusz.

Soraikban vannak szabadegyetemi előadók, aktív hallgatói és résztvevői történész konferenciáknak és szakmai csapat minősítőknek. Rendszeres vívó-, lovas-, és kaszkadőredzéseken készítik fel magukat várjátékokon és a versenyeken való megmérettetésekre.

Lovas útjaik és rekonstrukciós munkájuk - mint páncélok, fegyverek hatáspróbái során - lényeges szerephez jut a kísérleti régészet, ezzel bizonyítva, hogy a hagyományos eljárással készített eszközök és használati tárgyak - lószerszám, fegyver, ruhák, fanyergek - megállják a helyüket korunkban is, tanúsítva ezzel a régi mesterségek tovább élésének létjogosultságát.

Kultúránkat népszerűsítik történelmi lovas utjaink alkalmával, külföldön is. Lóháton, fegyverben, végvári vitézi viseletben bejárták már Európa és Ázsia 16 országát, közel 34 000 km-t megtéve.

www.pestmegye.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave