Habán kerámiák - Leányfalu

Habán kerámiák - Leányfalu

Titkos technológia és sajátos motívumkészlet: a habán kerámia egy nagyon különleges gyökérzetű kerámiaművészeti hagyományt hordozó, egyben – a szakmai specialitásokon túl – nemzetiségi karakterű művészet is. A habánok a mai Svájc és Tirol területén éltek, ám anabaptista vallásuk miatt el kellett hagyniuk szülőföldjüket. Cseh- és Morvaországban és Erdélyben is (Alvinc) otthonra leltek. Szívesen látták őket, mert több szakmában is Európa élvonalának technológiáját képviselték.

haban keramia leanyfalu nagy

A habán kerámia több korszakát is megkülönböztetjük, amelyek itáliai reneszánsz, a delfti holland elemeket éppúgy rokonságot mutat, mint a kínai famille verte stílussal. Az erdélyi habán kerámia technológiája, formavilága a XVII. században fejlődött ki és állandósult. Rendkívüli művészeti értékük mellett tárgyaik használati értékkel is bírtak. Készítettek kályhacsempéket, kályhákat, edényeket, kupákat, palackokat, kancsókat, korsókat, csuprokat, bokályokat, tálakat, fűszertartókat is.

A különböző agyagkeverékek, alapmázak, festékek, frittek összetételét nem tették közzé, így őrizták kerámiaművészetüket. A növényi ornamentika egyedi alkalmazása ugyanúgy egyedivé teszi a habán kerámiákat, mint a kék szín fokozott jelentősége.

www.pestmegye.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave