Nádas Tamás műrepülő világbajnok - Ócsa

Nádas Tamás műrepülő világbajnok - Ócsa

A két évvel ezelőtt fiatalon, mondhatni pályája csúcsán tragikusan elhunyt Nádas Tamás Ócsán született, ott is végezte iskoláit. 1998-ban, 29 évesen egy sétarepülés alkalmával került kapcsolatba a repüléssel. Annyira megfogta az élmény, hogy még aznap megkezdte kiképzését. Néhány hónap után meg is szerezte szakszolgálati engedélyét.

Mindezzel nem elégedett meg, átült egy Z–142-es típusba és a műrepülés elsajátításával folytatta repülős pályafutását. Teljes műrepülő kiképzése 2001-ben fejeződött be, ekkor már Jak–18, Jak–52, valamint Z–726-os típusokon repült. Ezután már együléses gépeken műrepült (Jak–55M; ACRO–230; CAP–231; Z–50LS), és számos hazai rendezvényen örvendeztette meg a közönséget.

nadastamas nagy

Repülős pályafutásának nagyobb mérföldköve a 2007-es év. Ekkor érkezett meg a tökéletes műrepülésre kifejlesztett Extra 300 LP típusú repülőgépe, mellyel már méltó ellenfélként vehetett részt a különböző versenyeken. A sok-sok év gyakorlás és tanulás a 2009-es esztendőben hozta meg gyümölcsét.  Ekkor nyerte meg először a magyar bajnoki címet, amit még három követett. E mellett örökös magyar bajnok, világbajnok és az év műrepülő pilótája is volt.

Nem sokkal 45. születésnapja előtt, 2014. március 7-én egy katari légibemutatón egy műrepülő bemutató alkalmával veszítette életét, amikor egy háton végrehajtott alacsony áthúzás közben a gépe lezuhant. Feltételezések szerint repülőgépe madárral ütközött

Ócsa 2014-ben díszpolgárává választotta.

www.pestmegye.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave