Nagybörzsönyi vízimalom

Nagybörzsönyi vízimalom

A XIX. században épült patakmalmok egyik legszebb példánya hazánkban az 1980-ban helyreállított Nagybörzsönyi Vízimalom. A malom Nagybörzsöny község északkeleti részén áll. Az épület homlokzatával szemben lévő evangélikus templommal egyidőben, 1847 és 1852 között építették esztergomi kőművesek. A kelet-nyugati irányban hosszan elnyúló nyeregtetős épület magában foglalja a lakóházat, a vízimalmot, az istállót és a kocsiszínt.

A középső rész a tulajdonképpeni vízimalom, háromszintes. A pincében őröltek, itt tárolták a lisztet, és itt található a fogaskerékrendszer segítségével meghajtott főtengely. A földszinti részből kissé kiemelkedik az úgynevezett hengerpad, 2 db OSER hengerszékkel, melyből az egyik törető-, a másik sima őrlőhenger. A hengerpad szerves tartozéka a malomkőjárat, melyet darálásra használtak. Ez a kőjárat a Nagybörzsöny Vízimalom legeredetibb és legősibb berendezése, ugyanis ezen az alapelven működtek a római császárság idején a rabszolgák által hajtott nagyméretű, forgatható kézimalmok is.

nagyborzsony malom nagy

A padlástérben láthatók a hasábsziták, külön törető- és külön sima őrlőhengerhez kapcsolva. Ezekkel a szitákkal többféle minőségű, szemcsézettségű liszt állítható elő. Végül az épületen kívül, de mégis a tető alatt áll a felül csapott vízikerék. A felül csapott megjelölés azt jelenti, hogy a kerék felső részére vezették rá a vizet és így a folyamatos forgást a víz súlya és mozgási energiája biztosította. A malom őrlési módja a molnárok szakkifejezése szerint visszaöntéses. Ez egy régi őrlési módszer, vagyis többfokozatú aprítás egy aprítógépre visszavezetéssel. Ennél a malomnál a sebes vízű Börzsöny patak szolgáltatta az energiát. A vízduzzasztó segítségével, csatornarendszeren és az udvaron végighúzódó malomárkon keresztül jutott el felülről a vízikerékre. Sajnos a négy évszak jellegének folyamatos változásai miatt, a telek enyhülése a vízhozam csökkenését eredményezi, ezért a malom természetes körülmények között már nem indulhat újra. A malom alatti talajvíz szivattyúzásával azonban megoldható, hogy a malom látszólag működjön, vagyis forogjon a kerék, de sajnos ez a gabona őrléséhez már kevés, így ahhoz mechanikus külső kiegészítő erőre lenne szükség.

A vízimalom volt lakószobájában jelenleg állandó szakmai kiállítás tekinthető meg, melyen a malomipar történeti emlékei, dokumentumai láthatók, az őskortól napjainkig. Az utolsó felújítás 2016-ban történt, mikor kicserélték a már elkorhadt felülcsapott vízkerekeket. A vízmalom udvarán falusi vendéglátóhely is működik.

www.pestmegye.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave