Horváth István életpályája - Szigetújfalu

Horváth István életpályája - Szigetújfalu

Horváth István 1926. június 27.-én Budapesten született. Már gyermekkorábban két sportág vonzotta, a futball és az ökölvívás. Amikor választania kellett a két sportág között Ő a „bunyó” mellett döntött. 1939 óta bokszolt Csepelen, pehelysúlyban. 1944-től kezdődően a válogatott keret állandó versenyzője volt. Részt vett a Helsinki olimpián. 1952-ben Moszkvában 7 nemzet versenyén a legtechnikásabb versenyző címet nyerte el, mint még sokszor sportpályafutása során. 

1952-ben a Népköztársaság Kiváló Sportolója Kitüntetést kapta.

szigetujfalu horvath nagy

30 szoros magyar válogatott, többszörös utánpótlás és ifjúsági válogatott volt. 18 évig aktívan bokszolt, majd a Csepel Autógyár ökölvívó Szakosztály vezetője volt 15 éven át.

1980tól a MÖSZ Ifjúsági Bizottságának tagja, és az ifjúsági válogatott edzőjeként tevékenykedett Papp László mellett, ehhez elvégezte a Testnevelési Főiskola edzői szakát. 1980-tól a Pest Megyei Testnevelési és Sporthivatal Szakszövetség elnökségi tagja. Versenyzése során 225 mérkőzést bokszolt, ebből 166 győzelemmel, 48 vereséggel és 11 mérkőzés döntetlennel végződött. 9 éven át futbalozott a község focicsapatában is.

1944-től Szigetújfaluban élt, egész életét a sportnak és családjának szentelte.

Horváth István a korszak kimagasló egyénisége, rendkívül szívós, kemény, szinte minden ellenfelét felőrlő pehelysúlyú ökölvívó volt, aki sportpályája futásával példát mutat a jövő generációjának.

www.pestmegye.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave