Kéve táncegyüttes - Ráckeve

Kéve táncegyüttes - Ráckeve

A csoport állandó fellépője a legnagyobb hazai népművészeti fesztiváloknak, de megfordultak Európa több mint egy tucat országában is. Tevékenységüket Pest megye 1998-ban művészeti díjjal ismerte el.

Az együttes 1983-ban alakult. Célja a magyar nyelvterület táncainak, hagyományainak megismerése, színpadi alkalmazása, a koreográfiákon keresztül a magyar tánckincs ismerté tétele. Ezen túl táncházi programok és egyéb összejövetelek alkalmával szélesebb tömegekkel kísérlik meg megtanítani egy-egy tájegység táncainak néhány, jellegzetes típusát.

Fellépéseiken minden esetben megcsodálhatjuk az előadott tájegység viseletét is, hiszen a kezdetektől törekednek arra, hogy eredeti vagy eredethű ruhákban lépjenek a színpadra. A megalakuláskor és még évekig az együttest az Aranykalász Termelőszövetkezet támogatta. Nevük, a Kéve is a búzakéve és Ráckeve településnév utótagjára rímelve alakult.

1997-ben a Ráckevei Önkormányzat Közművelődési Díjjal, 1998-ban a Megyei Önkormányzat Pest Megye Művészetéért díjjal ismerte el az együttes magas színvonalú tevékenységét. A tánccsoport kétszer is minősült. 2008 végén pedig a negyedszáz éves Kéve megkapta a Megyei Önkormányzat Közművelődési Díját és a Közép-Magyarországi Folklórszövetség Pest megye Népművészetéért Díját.

A Kéve Néptáncegyüttes sikerei évről évre szaporodtak. Szerepeltek már a Budai Várban, a Mesterségek ünnepén,a Duna Karneválon, részt vesznek a budapesti Vízikarneválon, a Nemzeti Vágtán, a szegedi Paprikafesztiválon és rengeteg rangos rendezvényen hazánkban. A hosszú évek alatt Európa számos országában jártak: Svédország, Jugoszlávia, Szlovákia, Ausztria, Hollandia, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Portugália, Németország, Csehország, Szicília, Törökország, Szerbia, Görögország, Románia (Erdély), Horvátország és az afrikai Tunézia.

Az együttes szívesen vállal fellépéseket kis- és nagyrendezvényeken.

Az együttes művészeti és együttes vezetője: Budai Gábor.

Tánckarvezető: Kakuk Pál

Forrás: http://www.akmk.hu/keve.html 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave