Barcsay Jenő: Művészeti anatómiai könyve - Szentendre

Barcsay Jenő: Művészeti anatómiai könyve - Szentendre

Barcsay Jenő: Művészeti anatómia, Budapest, 1953; Corvina Kiadó, 2001; 2008.

A művészeti anatómia az emberi test csont- és izomrendszerét ábrázoló anatómia, amely (nem úgy, mint az orvosi), nem foglalkozik a belső szervekkel, a zsigerekkel, ezzel szemben érdekli a különböző szemszögekből való eltérő láttatás.

Az európai képzőművészetben, a reneszánsz idején tudatosodott a művészekben az az igény, hogy a képzőművészet lehetőleg minél hűebben ábrázolja a valóságot. Az emberábrázolásban ez – eleinte titkos – anatómiai kutatásokat igényelt. Leonardo da Vinci ilyen irányú tevékenysége a legismertebb e téren. Tanulmányrajzok sorában örökítette meg kutatásai eredményeit.

szentendre barcsay jenoRészlet a könyvből

A művészeti anatómia a művészeti akadémiákon alapvető tantárggyá vált. A világ egyik legjelentősebb alapműve e tárgykörben Barcsay Jenő munkája, ami számtalan nyelven, sok kiadásban jelent meg, és mindenütt tankönyvvé vált. 

1953-ban megbízást kapott egy anatómiai tankönyv megírására. Barcsay, az akkor gyakorló művész-tanár eredetileg főiskolai pályája segítésére állította össze. A híres Művészeti anatómia, melyet pár hónap alatt különböző méretekben kétszer is megrajzolt, s melynek nyomdai előállítását személyesen, nagy gonddal felügyelte, elnyerte „Az év legszebb könyve” címet, szerzőjét pedig Kossuth-díjjal jutalmazták. Ez a rajzkönyve, akárcsak az Ember és drapéria, nagy sikert aratott külföldön is.

Az 1989-ben elhunyt kitűnő szentendrei mester műve legutóbbi kiadása 2008-ban, a Corvina Könyvkiadónál jelent meg.  A kötet azóta számos idegen nyelven (például: angol, német, svéd, holland, francia, spanyol, orosz, szerb nyelven) és utoljára immár a tizenhetedik magyar kiadásban látott napvilágot. Az anatómiai atlasz tudományos alaposságú szakkönyv, képtáblái pedig önálló művészi értékű rajzok.

www.pestmegye.hu

 

 

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave