Mikolai betlehemes játékok - Vámosmikola

Mikolai betlehemes játékok - Vámosmikola

A „Mikolai betlehemes játékok” az ősi, archaikus szövegemlékeket, dalokat, imádságokat, verseket ötvözi egy bárhol előadható betlehemes-játékká.

A népi imádságok, dalok a dramaturgia szerves részeit képezik, és a szakrális szövegek magasba emelik az amúgy is „ünneplőbe öltözött lelkeket”! Ám nemcsak a hallgatóságét, hanem a játékok szereplőiét is! Volt szerencsém több évben kísérni és fotózni a betlehemes csapatot, akiket minden kis településen úgy vártak, mit annak a bizonyos Messiásnak a születését. Német Péter Mikola nagyon jó érzékkel nyúlt hozzá ezekhez a szövegekhez, dalokhoz, s egy igazán érdekes, nem hívők számára is élvezetes „előadást” komponált belőlük, a szereplők számára egyszerű, megtanulható szövegekkel, mégis sikert adva a többnyire fiatal előadók számára. Már a kezdetektől missziós tevékenységet végzett abban is Németh Péter Mikola és segítő csapata, hogy elsősorban településéből, Vámosmikolából hívott meg szereplőket, akik nem éppen gazdag sorból kerültek ki.

vamosmikola betlehemes

Így ezek az emberek (fiatalok, idősebbek vegyesen) beleláthatnak abba a betlehemes játékok előadása során, hogy a hétköznapi szenvedéseken kívül van egy másfajta, emelkedettebb életforma is, hogy a kultúra nem egy elzárt, elérhetetlen valami számukra sem, hanem megélhető, megtapasztalható egy vámosmikolai egyszerű „pásztor” számára is. Ezt a gondolatot erősíti a mikolai betlehemes játékban a nagybörzsönyi és vámosmikolai asszonyok kórusának szerepeltetése is, akik a bibliai témához szépen teszik hozzá a magyar népi kultúra (öltözködés, nyelvjárás, népi énekek, saját szerzésű dalok) elemeit. Mindezek ötvözete megteremti a kis falvak templomaiban, de akár kultúrházakban is az emelkedettséget, az ünnepi hangulatot. Külön érdeme a játékoknak a határok lebontása, a felvidéki települések magyarjainak végiglátogatása.

www.pestmegye.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave