Pál György filmrendező-producer életműve - Cegléd

Pál György filmrendező-producer életműve - Cegléd

Hollywood évkönyveiben Pál Györgyről mindig olyan titánként, briliáns látnokként fognak megemlékezni, mint aki alapvető módon formálta át a mozgókép művészetét.

cegled pal gyorgy000

 

Pál György animátorként a stop-action animáció úttörőjének tekinthető, aki nemcsak Walt Disney és Walter Lantz pályatársa, de barátja is volt. Kezdetben az UFA animátora, majd vezető trükkfilmrajzolója Berlinben. Hollandiába már a fasizmus előretörése miatt emigrál, ahol megkezdi egyedülálló bábfilmjeinek gyártását, saját filmvállalkozásában. 1939-től az USA-ban él. 1941-1947 között 40 bábfilmet forgat Los Angelesben, saját stúdiójában, és 7 éven keresztül, minden évben jelölnek tőle egy-egy bábfilmet Oscar díjra. 1949-től játékfilmek producereként és rendezőjeként olyan klasszikusokat vitt vászonra, mint H. G. Wells Világok háborúja és Az időgép című műveit. Pál filmes és szellemi hagyatéka George Lucas, Steven Spielberg és Gene Roddenberry munkáiban követhető nyomon.

Élete során személyesen 7 Oscar-jelöléssel és egy Oscar-díjjal dicsekedhet, viszont produkciói, ahol rendezőként vagy producerként van jelen, 7 Oscar-díjat hoznak el, és további 5 Oscar-jelölést abszolválnak különféle kategóriákban, más egyéb filmes kitüntetésekről nem is beszélve. Összességében elmondható tehát, hogy 19 Oscar-díj jelöléshez, és 8 Oscar-díjhoz van köze.

A hazai közönség előtt kevéssé ismert Pál munkássága, éveken keresztül nem vagy csak alig lehetett róla hallani. Kicsit úgy tűnt, mintha a haza elfeledte volna nagyszerű fiát. Magyarországon munkásságáról nem készült részletesebb összefoglaló, de ismertető sem sok, míg Los Angeles-ben a hírességek utcájában - mint Oscar díjas - csillag őrzi nevét örök időkre, az őt megillető helyen, a világhírességek között.

Forrás: www.szineszkonyvtar.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave