Metelka-medvelepke - Dabas

Metelka-medvelepke - Dabas

Metelka Ferenc neve nem ismeretlen a megyei értékek között, hiszen az általa elterjesztett őszibarackfajta már bekerült a megyei értéktárba.

Az Alsódabason élt gyógyszerész nevéhez fűződik egy zoológia felfedezés: 1859-ben az Alsódabas és Gyón közötti réteken befogott egy lepkét, aminek a faja róla kapta a nevét. A tudomány által számon tartott felfedezésnek azért volt jelentősége, mert bár később az Amur folyónál is tettek hasonlót, egy osztrák professzor leírásának köszönhetően Metelka Ferenc lepkebefogása volt az első. A lepkéről tudni kell, hogy genetikai adottságai, alkalmazkodó- és túlélőképessége miatt különösen érdekes, egyúttal védett fajról van szó. Magyarországon kívül az Atlanti-óceán melletti síkságokon, a Német-lengyel-alföldön, a Duna-deltában, az Amur völgyében és a Csendes-óceán partvidékén fordul elő.

dabas Metelka medvelepke

A faj leírás:

Rhyparioides metelkana (Lederer, 1861) – Metelka-medvelepke

Szinonímák: Rhyparioides flavidus metelkana, Rhyparioides metelkanus

Elülső szárnyainak alapszíne sárga vagy vajszínű, halvány és intenzív barna vagy fekete foltokkal és egy vörösesbarna hosszanti folttal. Hátulsó szárnyai pirosak, fekete foltok díszlenek rajta.

Változékonyság: az elülső szárnyról hiányozhatnak a foltok. Védettség: eszmei értéke 250 000 Ft.

Méret: 38-44 mm.

Repülési idő: június-augusztus.

Általános elterjedés: Közép- és Nyugat-Európa egyes országaiban lokálisan él. Magyarországi elterjedés: a Duna-Tisza köze mocsaras vidékein, a Hanságban és a Nyírségben él, de kóbor példányai szinte bárhol felbukkanhatnak.

A nőstény nagyobb csoportokban rakja le petéit a tápnövény leveleinek fonákjára. A hernyó barna, hátán egy sötétebb sávval, barna szőrözete dús. Hernyóként telel.

Tápnövény(ek): gyermekláncfű (Taraxacum officinale), mocsári kutyatej (Euphorbia palustris), mocsári gólyahír (Caltha palustris).

www.pestmegye.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave