Platthy József Bajtársi Egyesület - Táborfalva

Platthy József Bajtársi Egyesület - Táborfalva

Az Egyesületet az egykori Örkény-tábor területén 1975. december 11-én 11 fő alapította. Az alakuló ülés jegyzőkönyve szerint, Fegyveres Erők Nyugdíjas Klubja néven.

Az alapító tagok részben nyugállományú katonák, részben nyugállományú polgári alkalmazottak voltak. Működése a táborfalvi Helyőrségben, a Helyőrségi klub épületében kezdődött, a nyugállományú katonák, honvédségi dolgozók és családtagjaik szabadidős programjai szervezésére és végrehajtására.

A klubot 1990. július 26-án jegyeztették be a Pest Megyei Bíróságon Helyőrségi Nyugdíjas Klub néven, működési körként érdekvédelem megjelöléssel.

Az érdekvédelem terén ezekben az időkben csekély feladata volt a klubnak, hiszen a Hadkiegészítő Parancsnokságok még nagy létszámmal dolgoztak, viszont a szabadidős programok szervezése és lebonyolítása komoly feladatot jelentett, amit eredményesen el is végzett. A változás a Magyar Honvédség átalakításával egy időben kezdődött. Egyre nagyobb igény mutatkozott a „nyitásra,” a község irányában történő elmozdulásra. A vezetőség javaslatára olyan programok szervezését és lebonyolítását kezdték meg, amik széleskörűen láttatták az egyesületk életét és működését. Ilyenek: a nagyközség újságjában való folyamatos tájékoztató jellegű cikkek megjelentetése, az Interneten történő tájékoztatás és a rendezvényein való folyamatos részvétel.

1998-tol a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége tagegyesületeként működnek. A BEOSZ-szal való együttműködésnek köszönhetően folyamatos tájékoztatást kapnak a nyugdíjasokat érintő változásokról, a tagság számára tett ajánlásokról. Ezeket az ajánlásokat elfogadva többször is módosították alapszabályunkat és kibővítették működési körünket a hagyományápolással. 2011. január. 12-én felvettük jelenlegi nevünket.

Együttműködési megállapodást kötöttünk: A MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksággal, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségével, a Helyőrségparancsnoksággal, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Táborfalvai szervezetével. Együttműködésünk ugyanilyen jónak mondható a nagyközségben működő civil szervezetekkel, az általános iskola és az önkormányzat vezetésével egyaránt.

Lehetővé tették hogy más fegyveres testület nyugdíjasai is csatlakozhassanak hozzájuk, korhatár nélkül.

Feladatuk elsődlegesen belső életük alakítása, tagságuk kulturális és szabadidős programjainak szervezése, a katonahagyományok ápolása. Taglétszámuk folyamatosan ötven fő körül mozog. Gazdálkodásnk a tagdíjakra, az SZJA. 1% -ának felajánlására, valamint önkormányzatuk pályázati támogatására épül.

Forrás: www.taborfalva.hu/node/16

 

 

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave