Csergezán Pál-kilátó

Csergezán Pál-kilátó

A Csergezán Pál-kilátó a Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 m-es Nagy-Kopaszon várja a látogatókat. A Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán emelkedő, vörösfenyőből készült kilátó legfelső szintje 18 méterrel van a belépési szint felett, ahová pontosan 100 lépcsőfokon lehet feljutni.

csergezan kilato

A tágas pihenők nagyobb csoportok látogatását is lehetővé teszik, egyszerre 150 fő tartózkodhat az építményben. A teljes körpanoráma tiszta időben a főváros 100 kilométeres sugarú térségét öleli fel. A Budai-hegység ismertebb csúcsain kívül a Pilis-hegység, a Visegrádi-hegység, a Mátra, a Vértes, a Gerecse és a Velencei-hegység is látható. A nagy kémények déli irányban Százhalombattát mutatják, az esztergomi bazilika pedig akár felhős időben is szabad szemmel látható. A jól azonosítható látnivalók irányát a kilátószint párkányán ábrák és feliratok is jelzik.

csergezan kilatas

A kilátó névadója Csergezán Pál, híres természet- és vadászfestő, aki számos képen örökítette meg a környék élővilágát. Grafikusként és illusztrátorként dolgozott, eközben került közel hozzá közel a vadászat témaköre. A Nők Lapja, az Ország-Világ és a Magyar Vadász, később a Nimród rajzolója volt. Tan- és szakkönyveket, például Tasnádi Kubacska András, Kittenberger Kálmán és Fekete István munkáit is illusztrálta. Telkiben töltötte életének utolsó éveit, műterme a Budakeszi Erdőgazdaságban volt. Az 1990-es években elhunyt művész sírja a közeli Anna-laknál, az erdőben található.

www.pestmegye.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave