Gerezdes paradicsom - Fót

Gerezdes paradicsom - Fót

A pesti agglomerációhoz tartozó településen a filoxéravész után, az 1890-es években kezdődött a szánóföldi paradicsomtermesztés. Az úgynevezett gerezdes paradicsom – ami arról kapta a nevét, hogy a szár környékén gerezdszerű formák láthatók a termésen – hamar a környék egyik legjobb, legismertebb fajtája lett. Nem volt ritka a háromnegyed-egykilós paradicsom sem, ráadásul befőzésre, tartósításra és nyers fogyasztásra egyaránt alkalmas volt ez a fajta. A fóti gerezdes paradicsom országos hírnevet szerzett.

fot paradicsomGerezdes paradicsom

Az igazi magyar paradicsomtermő vidék, főként Pest környékére koncentrálódott. Budapest környéke (Mogyoród, Fót, Rákospalota, Dunakeszi), Kecskemét és Nagykőrös vidéke (az I. világháborútól), Hatvan és környéke (az 1930-as évektől). Az 1880-as évek filoxéria járványa a fóti szőlőket szinte teljesen kipusztította. Ennek a szerencsétlen esetnek köszönhető, hogy Fót paradicsomtermelő „nagyhatalommá” nőtte ki magát, hiszen ezeken a területeken a dinnye és spárga mellett a paradicsom ültetése vált elterjedté. A pestvidéki paradicsomkultúrát a kisbirtokosok honosították meg, s kezdték piacra termelni.

Az 1890-es években, már Fóton szántóföldeken termesztették a paradicsomot. Kezdetben a földek nagyon kis százalékán foglalkoztak paradicsomtermesztéssel, de ez a szám ugrásszerűen megnőtt a két világháború közötti időszakig. Ennek oka, hogy a paradicsommal foglalkozó parasztság hamar felismerte, hogy a fóti földek minősége a paradicsomtermesztésre igen alkalmas, s Pest közelsége miatt a piaci és export lehetőségek is kedvezőek.

Termését tekintve is a legjobb minőségű a fóti gerezdes paradicsom.2 Ez a tájfajta a formájáról kapta elnevezését. A gerezdes3 – vagy ahogyan Fóton nevezik „girizdes” paradicsom jellemzői: a korai érés, a vékony héj, a vastag hús, az élénkpiros, skarlátvörös szín, az ízletes, édes lé. Boross Marietta néprajzkutató szerint „e vidék paradicsomkultúrájának a büszkesége s egyszersmind fejlődésének a csúcsa” a fóti paradicsom.4 Gyümölcsének mérete elérheti a fél- akár a háromnegyed kg-ot is. Konzerv- és háztartási használatra is kiváló.

1890–1940 a paradicsomtermesztés első nagyobb korszaka, hiszen ekkor alakulnak ki a szántóföldi paradicsomfajták és a piacra termelés is. 

Paradicsomot termelő fóti területek: Elsődűlő, Kopasz-hegy, Kerek berek, Hosszúkok, Szárazkutak (krumpli is), Örömhegyek, Öreghegy (korai paradicsomokat termeltek) – ezeken a területeken ért meg szép nagyra és pirosra a paradicsom.

fot paradicsom fesztival

Fót város lakossága büszke paradicsomtermelő múltjára, ezért 2011 augusztusa óta rendezik meg a Fóti Paradicsom Fesztivált, melyen paradicsomversennyel, paradicsom befőzéssel, színes programokkal emlékeznek meg a fóti gerezdes paradicsomról. A rendezvénynek saját logója, arculata és kerete van, idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre. A paradicsomtermesztés napjainkban Fóton ugyan kertgazdálkodás szintjén, illetve magánkertek formájában létezik.

Fotók: Fóti Paradicsom Fesztivál

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave