Ceglédi laska

Ceglédi laska

Cegléd polgárainak hagyományos és kedvelt tápláléka a laskaleves. A kapás, földművelő ember a szőlősor végén bográcsban főzte meg az egyszerű, tápláló étket, de a városi népek asztalára is gyakran fölkerül napjainkig ez a levesféleség. A Tiszától nyugatra, a főznivaló metélt tésztának nem "laska" a neve, ezt az önteni való sült, tördelt ételt laksa tésztának mondják.

Hajdanában még a Ceglédről Budapestre bejáró ingázókat is "ceglédi laskások" névvel illették, ugyanis az innen bejáró vasutasok Budapest rákosi pályaudvarain leszállva a vonatról, több vizet rajta hagyva a sült tésztából laskalevest készítettek.

cegled laska

Fél kiló liszt, négy tojás, egy csipet só, kevés langyos víz: ez a laska receptje. Csak össze kell gyúrni a hozzávalókat, de nagyon alaposan, egészen addig, míg a tészta már nem ragad a kezünkhöz. A tésztacipónak rövid ideig pihennie kell, majd következik a nyújtás. A belisztezett gyúródeszkán a nyújtófával kerekre, lehetőleg minél vékonyabbra formáljuk. A tésztagyúrásra és nyújtásra nincs kész recept. „Megmutatja maga magát” – szokta válaszolni a részleteket tudakoló kérdésre a tapasztalt háziasszony.

Ha kész van, az egész levelet kiterítve félretesszük; szellős, meleg helyen gyorsan megszárad. A száraz tésztát aztán összetörjük és a tört laskát fehér vászonzacskóban félretesszük. Száraz helyiségben sokáig eláll és így mindig kéznél van, ha gyorsan kell a levest vagy a tésztás ételt megfőzni. A lusta asszony tésztája – mondták régen a laskára a háztartásban kevésbé jártas férfiak, akik szívesebben ették volna inkább a frissen gyúrt tésztát a levesben.

A laska egykor a parasztkonyha elmaradhatatlan étele volt; elkészítésének módja, ízesítése sokféle lehetett. A szabálytalan alakúra szabdalt tésztából levest és egytálételt is készítettek. Könnyen elkészíthető, jól melegíthető, ízletes, olcsó és laktató étel volt, amelyet hagyományosan bográcsban főztek. Ma is készülhet belőle változatos ízű leves, de tálalhatják önálló fogásként is.

Természetesen nemcsak a mi városunkban főztek és főznek ilyen eledelt, de a „ceglédi laskások” kifejezés az idők folyamán hozzánk kötötte ezt a tésztát. A Cegléd nevével összenőtt jelzőt valószínűleg nem a helybeliek, hanem az őket ismerő „idegenek” találták ki. Például az itteni vasutasokkal vagy aratókkal együtt dolgozó munkatársak, hiszen a városból bejáró vagy idénymunkára elszegődött munkásemberek ebédjének praktikus fogása lehetett a gyorsan elkészíthető, könnyen felmelegíthető tésztaeledel.

A ceglédiek ragaszkodnak hagyományaikhoz, ezért évente megrendezik a Laskafesztivált, amely Cegléd egyik legnagyobb rendezvénye. Korábban Czigle Fesztivál néven volt ismert. A főzőversenyen kívül számtalan színes program szórakoztatja az ellátogatókat, többek között felvonulás, könnyűzenei koncertek, kirakodóvásár, bor- és pálinkautca, gyerekprogramok, valamint a Nemzeti Vágta előfutama is ekkor zajlik.

Forrás: www.konyvtarcegled.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave