Libamájas, lila hagyma lekváros lepény - Vecsés

Libamájas, lila hagyma lekváros lepény - Vecsés

A magyar parasztság étkezési szokásaiban, táplálkozásban kiemelkedő fontossággal bírt a gabonafélék felhasználása, melyeket kása vagy liszt formájában dolgoztak fel. A gabonafélékből készült ételek

Magyarországon az ókortól fogva a főtáplálékot jelentették és az ezekből készült ételek sajtos fejlődésen mentek keresztül. Főtt kása, pép, majd sült és erjesztett kenyér. Természetesen adott helyeken készültek más fajta ételek is, de ezek vagy nem maradtak fent, vagy szerepük arra a tájegységre korlátozódott. Az ételsor legjelentősebb tagja a néprajzi szakterminusban is meghatározott lepény, vagy lepénykenyér. 

A lepénykenyér, vagy lepény: A lepénykenyér liszt-víz-sóból gyúrt tészta, amit kinyújtva sütnek. Ha kihűl, gyorsan megkeményedik. Fogyasztását tekintve hazánkban az újkorig az egyik legjelentősebb tészta típus a kenyérsütés elterjedése előtt. A XIX. században egész Magyarország megtaláljuk és búza-, rozs-, árpa-, kukorica-, olykor alakor- és hajdinalisztből gyúrják, éhínségkor régebben gyékény gyökértörzsének vagy makknak az őrletéből is készült. A magyar lepénykenyerek többségét három-öt milliméter vastagságúra nyújtják, 15–35 cm átmérővel, kör formájú és nyílt tűzhelyen hamuval-parázzsal letakarva egyes körzetekben sütőkövön, sütőbura alatt, az újkorban kemencében, a későbbiekben sparhelten sütötték meg.

vecses lepenyesLibamájas lila hagyma lekváros lepény

A XX. századra a lepény nem tűnt el teljesen, azonban szerepét átvette a kenyérfogyasztás és a fogyasztói társadalom kialakulásával párhuzamosan vesztett jelentőségéből, ismertségéből.

A Lepény több ezer éves múltjával, különleges rusztikus íz világával, hazánkra jellemző egyedi, a Libamájas, lila hagyma lekváros Lepény esetén már a hungarikumokká nyilvánított hízott libamáj, lila hagyma töltelékével méltán képviseli a magyar gasztronómia nagy hagyományait, az alföldi vendéglátást, az egyszerű mégis nagyszerű népi tradíciókat. A töltelékek variálhatóságával a Lepény szinte a teljes a hazánkra jellemző (Pl. Gyulai kolbász) gasztronómiai paletta bemutatására alkalmas. „Lepényes” Lepények sikerét jól mutatja, hogy a nagyszámú, az agrárminisztérium szervezésének keretében, külföldi élelmiszer kiállításokon való megjelenéseknél a Lepény az egyik legvonzóbb termék a közönség számára, mely által világszerte hazánkat is jobban megismerik.

www.pestmegye.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave