Bach-orgona - Cegléd

Bach-orgona - Cegléd

A ceglédi evangélikus templom új Bach-orgonája

... a szemnek

Barokk minták alapján terveztük meg az orgonaházat, hogy hangszerünk külső megjelenése is tükrözze a barokk hangzást, azzal szoros egységet alkosson. A sípmezők dúsan faragott floreális motívumokkal díszített takarólemezei műhelyünkben készültek, a szekrény felülete korabeli technikák alkalmazásával festett és 23 karátos dukát arannyal aranyozott.

... a fülnek

Az orgona légellátásához egyráncú ékfúvó készült, mely az „élő” barokk szelet biztosítja. A szélcsatornákat és szélláda méreteket barokk minták alapján terveztük meg, hogy az ékfúvó tulajdonságai a lehető legjobban érvényesüljenek a hangzásban. Az élő szél a historikus játékmód minden finom árnyalatára érzékenyen reagál. A sípmű menzúráit, konstrukciós és hangzásbeli sajátosságait 5 türingiai tanulmányutunk alkalmával felkeresett mintegy 30 eredeti barokk orgonát alapulvéve dolgoztuk ki.

cegled bach orgona

... hagyománytisztelet

Az új orgonát a türingiai orgonaépítészet legszebb hangszerei, Wender, Volckland, Trost, Hildebrandt, Stertzing és Schulze mesterművei inspirálták. Legfontosabb referenciaként az arnstadti Bach-templom 1703-ban épült Johann Friedrich Wender orgonája szolgált, az a hangszer, melyen Johann Sebastian Bach első templomi állása során 1703–1707 között szolgált.

Ez Magyarország első olyan új orgonája, amely egy hangszerben ötvözi a Bach által elismert és használt orgonák hangzását, lehetővé teszi a korabeli játékmód szerinti differenciált billentéskultúra alkalmazását és külső megjelenésében is a XVIII. század hangszereit idézi meg. Mindezek a játékost olyan módon inspirálják, amelyre új hangszer esetében korábban még nem volt példa hazánkban.

... innováció

Az új orgona ötvözi a barokk és a mai kor orgonaépítészetének elemeit. A tömörfa és kovácsoltvas alkatrészek mellett egy olyan új technológia került megépítésre, melynek előzményei ugyan a reneszánsz orgonaépítészetig nyúlnak vissza, elterjedése azonban a XX. század második felére tehető: a váltócsúszkás szélláda. Ez az ikerláda-konstrukció lehetővé teszi, hogy egyes regiszterek tetszés szerint vagy az első vagy pedig a második manuálon legyenek megszólaltathatóak. Azáltal, hogy a játékosnak választania kell, hogy melyik manuálon használ egy adott regisztert, megmarad a művek saját hangszínkaraktere és önálló jellege. Ez a rendszer tehát kitágítja a hangszer lehetőségeit és magas fokú művészi kreativitást tesz lehetővé.

Ez Magyarország első váltócsúszkás új barokk orgonája.

... egy közös álom

A Magyarországi Evangélikus Egyház és sok zenész, orgonaépítő régi vágya vált valóra Cegléden, valódi Bach-orgona épült, azoknak a hangszereknek a mintájára, melyeket egykoron a mester is használt. A hangszer nemzetközi jelentőségét vetíti előre, hogy már átadása előtt is széleskörű érdeklődés övezte: április 4-5 között kétnapos Bach kurzuson mutatkozott be első ízben, ennek kapcsán a Kossuth Rádión több műsorban is hallhattuk az orgona archaikus hangját, Magyarországon eddig ismeretlen hangszínlehetőségeit. Németországból, Franciaországból, Lengyelországból és Svájcból, orgonaművészek, szakértők és orgonaépítők látogattak el hozzánk, így nem csak a hazai, de a nemzetközi szakma is figyelemmel kísérte első új építésű saját orgonánk születését.

Forrás: http://aerisorgona.hu/bach-organ-cegled/

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave