Andrássy-kastély - Tóalmás

Andrássy-kastély - Tóalmás

A tóalmási Andrássy-kastély 1894-95-ben épült Nay Rezső és Strausz Ödön tervei alapján. 

toalmas almassy kastely

Eredeti tulajdonosa (és neve) Wahrmann Renáta volt, aki 1910 körül magánéleti és egészségügyi okok miatt adta el az épületet az Andrássy grófoknak. A kastély és az azt körülvevő gyönyörű kert a II. világháború végéig volt az Andrássyak tulajdonában, utána hosszú ideig – a SZOT kezelésében – gyermeküdülőként működött. Sorsa e tekintetben hasonlított számos más magyarországi kastélyéhoz: az épületeket a szocialista állam elhanyagolta, értékükkel mit sem törődött, általában valamilyen szociális intézményként működtek, miközben állaguk, állapotuk egyre romlott.

Az épületben, kiváló adottságainak köszönhetően több filmet forgattak, többek között itt vették fel Keleti Márton: A tizedes meg a többiek című filmjének egyes jeleneteit.

A 29,5 hektáros park napjainkban is értékes növények lakhelye. A parkban neoreneszánsz stílusú víztorony emelkedik, amely érdekes ipartörténeti emlék. 2013-ban újították fel az üvegházzal együtt. Az idős fáiról nevezetes kastélypark a nyolcvanas évek óta helyi jelentőségű természetvédelmi terület, amely szabadon látogatható.

www.pestmegye.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave