Sándor huszárok - Mogyoród

Sándor huszárok - Mogyoród

A Mogyoródi Sándor-huszárok és Történelmi Lovas Hagyományőrzők Egyesületének hivatalos bejegyzése 2010. évben történt, de már azt megelőzően már folytatta hagyományőrző tevékenységét. Zászlójukat 2006-ban szentelték föl a magyar huszár társadalom küldöttségei jelenlétében (lásd a mellékletben: Mogyoródi Hírek, 2006. 2. szám). Taglétszámuk 22 fő, ebből 15 fő lovasított, egyenruhával rendelkező, „hadra fogható" huszár.

Az Egyesület célja, hogy a magyar katonai hagyományőrzés szép és emberpróbáló feladatát, a huszár fegyvernem bemutatásával ápolja és életben tartsa, ezzel is erősítve a nemzettudatot. Élő történelem órákkal, csatajelenetekkel mutatják be felnőtteknek és a felnövekvő ifjúságnak az 1848-49-es szabadságharcban részt vett (eredetileg császári és királyi) 4. huszárezred katonáinak történetét. Lelkesen vállalják a lovas huszársággal járó sok-sok fizikai fáradalmat, törődést és a nem csekély anyagi terheket elkötelezettségből, miközben éltetik a huszárokra mindig is jellemző csapatszellemet, összetartást, a becsületes, példamutató életet.

Természetesen Mogyoródon a huszárok nélkül nem zajlik jeles esemény, de ezen kívül számtalan Pest megyei, illetve hazai jeles események szereplői, sőt határainkon túl is éltetik a híres magyar huszár virtust.

Mogyoródon szinte minden társadalmi, kulturális eseményen állnak sorfalat, vezetik a fölvonulásokat, koszorúznak pl. Szent László szobornál, Hősök Ligetében, temetőben és zárt épületben tartott ünnepségeken is, március 15-étől kezdve testvér-települési szerződéskötésnél.

mogyorod huszarMogyoródi huszárok a Nemzeti Vágtán

A kezdetektől részt vesznek Európa egyik legjelentősebb hadijátékán, az 1849-es Dicsőséges Tavaszi Hadjáraton és csatáiban, Szentmártonkáta, Kóka, Dány, Isaszeg, Gödöllő, Szada, Veresegyház, Vác útvonalon, miközben kitérőt tesznek Mogyoród, Fót és Dunakeszi településekre, Dunakeszin a Katona dombon csatajelenetet is bemutatnak.

Díszegységük felvonulásával nyitják meg a Nemzeti Vágta központi rendezvényét a Hősök terén. Részt vesznek a Budai Vár hagyományos eseményein, pl. Március 15-én. Képviselték a magyar huszárságot 2005-ben a Lovas Világtalálkozón.

Rendkívül jelentős szerepet játszottak 2016. nyarán a Hősök terén bemutatott szabadtéri, látványos színielőadáson a magyarság honfoglalástól a XX. századig tartó történelme jeles eseményeinek, lovascsatáinak megjelenítésében, a korszakoknak megfelelő különböző ruhákban.

Megyeszerte részt vesznek szép huszár egyenruhájukban más jeles alkalmakon is, pl. gróf nagykárolyi Károlyi László 80. és 85. születésnapján, Fóton. Tartanak huszárbálokat, együttműködnek a megye más hagyományőrző szervezeteivel.

A településük határait a Sándor Huszárok régen túllépték, a Kárpát-medence hagyományőrzői nagy családjának elismert tagjai. Pest megye szinte minden tájegységén ismertek, s mindig szívesen látott szereplők, amint a fenti kivonatos eseményjegyzék is tartalmazza. Budapest Hősök tere, Budai Vár, Vác, Fót, Dunakeszi, Veresegyház, Kerepes, Isaszeg, Gödöllő, Szada, Szentmártonkáta, Kóka, Dány, Galgahévíz, stb. Jelen voltak a Lovas Világtalálkozón, és többek között ők nyitják meg a Nemzeti Vágta központi rendezvényét.

Megjelenésükkel, bemutatóikkal, látványos és korhű viseletükben mindig elismerést váltanak ki a jelenlévőkből. Szívesen tartanak ismertetőket, felelevenítve a huszár hagyományokat, amelyeket látva és halva minden magyar büszkén húzza ki magát.

A gyermekeket a rendezvények végén felültetik a lovakra, s így bennük is maradandó élmények mélyülnek el. Tartanak felkérésre iskolai rendhagyó történelem órákat, s szerepeltek már filmben, s színdarabban is.
Tökéletesen megtestesítik a csak a magyarságra jellemző, virtusokban kiemelkedő lovas harcmodort. Büszkén viselik a Nádasdy Ferenc huszár generális, gróf Hadik András tábornagy, Kováts Mihály huszár ezredes, s még sok magyar hazafi által az egész világot ámulatba ejtő harcmodort híressé tevő huszár nevet.

További információ: https://www.mogyorodertektar.hu/mogyorodi-sandor-huszarok/

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave