Gödöllői Városi Múzeum - Gödöllő

Gödöllői Városi Múzeum - Gödöllő

Az intézmény Pest megyei egyik legjelentősebb múzeuma, a gödöllői szecessziós művésztelep esetében országos gyűjtőkörrel rendelkezik.

A 20. század első húsz évében működő művésztelep a hazai szecesszió központi iskolája volt. (A magyar képzőművészet e kiemelkedő köre nemzetközileg is ismert volt.) A múzeum több értékes díjjal rendelkezik, évről évre megjelenő kiadványaik pedig szintén azt bizonyítják, hogy az intézményben színvonalas kutatómunka folyik. Munkatársai hazai viszonylatban egyedülálló kutatási témákat dolgoznak fel, tudományos publikációik igen jelentősek.

Több ez, mint egy szimpla városi múzeum; nemcsak a gödöllői kulturális élet fontos intézménye, nemcsak kiállításai, múzeumpedagógiai tevékenysége kimagasló, hanem a gödöllői művésztelep tekintetében országos szinten van jelentősége.

godollo varosi muzeum nagy

A múzeum története:

A Gödöllői Városi Múzeum a város központjában, az 1760-as években építtetett uradalmi fogadóban működik. A gyűjtemény alapját a Heltai Miklós (1909-1989) által 1952-ben indított helytörténeti szakkör teremtette meg, mivel a településen kialakított korábbi gyűjtemények a II. világháború alatt megsemmisültek. Az iskolai kiállítás 1978-ra Helytörténeti Gyűjteménnyé vált, tíz évvel később pedig múzeumi rangot kapott. Az intézmény jelenleg területi múzeumi besorolással, a gödöllői szecessziós művésztelep esetében országos gyűjtőkörrel rendelkezik.

A múzeum fenntartója, Gödöllő Város Önkormányzata 1999-ben felújíttatta az épületet, ami megnövelte a múzeum kiállítótereit és javította a működés feltételeit. 2001-ben az intézmény elnyerte a legrangosabb szakmai kitüntetést, „Az Év Múzeuma” címet.

A múzeum kiállítótereiben négy állandó kiállítás található, az időszaki kiállító teremben évente egy-két kiállítás nyílik.

Több önálló magángyűjteményt gondoz a múzeum: a Magyar Kapucinus Delegáció Máriabesnyői Mária Múzeumának anyagát, a Magyar Cserkészszövetség Gyűjteményét, valamint Csupor Zoltán Mihály (1919-1995) tordasi plébános hagyatékát és Ignácz Ferenc pápua új-guineai gyűjteményét.

www.pestmegye.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave