Búzaszem iskolamodell - Göd

Búzaszem iskolamodell - Göd

A gödi Búzaszem iskola katolikus egyházi intézményként működik, 2004-ben szülői kezdeményezésre, közösségi összefogással hozták létre.

Az iskola legfontosabb feladatának a néphagyományok mentén történő oktatást tekinti, és mint ilyen, elég különleges abban az értelemben, hogy itt a gyerekek tényleg már az első osztálytól kezdve valósággal megélik a magyar népi kultúra hagyományait, világát. Ez pedig a legjobb útja ezen ismeretek elsajátításának. Érdemes idézni, mint mondott ezzel kapcsolatban az ismert zenész és népzenekutató, Sebő Ferenc. „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg, nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket.”

god buzaszem1Fotó: Búzaszem iskola facebook oldala

A Búzaszem iskolában a gyerekek tehát tényleg megélik a hagyományokat, mert kiváló szakemberektől tanulhatnak népzenét, néptáncot, kézművességet, aminek az elsajátítása szervesen illeszkedik az intézmény programjába. Nem véletlen, hogy a pályázat egyik szakmai ajánlója azt emelte ki, a Búzaszem iskola néphagyományokra alapozó nevelési-oktatási gyakorlata megfelel a modern oktatási és pedagógiai célkitűzéseknek. A másik szakmai ajánlásban pedig az olvasható, hogy az iskola oktatási modellje országosan ismert, e mellett közösségépítő gyakorlata is kiemelkedő.

www.pestmegye.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave