A múlt ipari értékeinek megőrzése - Élet a Nagykőrösi Konzervgyárban 1965-90-ig DVD-n

A múlt ipari értékeinek megőrzése

Az egykor Európa hírű Nagykőrösi Konzervgyár a 130.000 t/év teljesítményig felfutásának meghatározó szakaszit kíséri végig a film, hiteles környezetben és hiteles szereplőkkel. Bemutatja a termelőüzemek gyártóvonalait az alapanyag beadagolásától a késztermék csomagolásáig a fejlesztések tükrében. E mellett önálló fejezetekben láttatja az öblös üvegek zárási módjait, az anyagmozgatást, a rekonstrukciót. A gyár életéhez hozzátartozik a megváltozott munkaképességűekről való gondoskodás, a munkahelyi dohányzás elleni küzdelem, a higiéniai előírások betartása, az önkéntes tűzoltócsapat előkészítése, a dolgozók üdültetése, a nyugdíjasokkal való kapcsolattartás. Ezek is kaptak egy-egy fejezetet.

A filmanyag ipartörténetileg dokumentum értékű a konzervipar ezen időszakához tartozó színvonal és technológiai megőrzésével. A 80-as évek gépsorai mai használatosak Európa szerte a konzervek gyártásánál. Ebben a gyárban példaértékű volt a munkaszervezés, a baleset megelőzés, az emberekről való gondoskodás. A film készítője is ott dolgozott analitikusként és a vezetőség támogatásával folyamatosan vette fel a megörökítésre érdemes területeket. A filmeket országos szemléken bemutatták, később a látogatók számára négy nyelven szinkronizálva vetítették.
Nagykőrösön szinte minden családot érintett a konzervgyár léte, tehát várostörténeti szempontból nélkülözhetetlen ezen értékes anyag megőrzése. De hasznos ismeretekhez jutnak azok is a filmek átnézése után, akik konzervgyártást terveznek indítani, hiszen a feldolgozás alapjai mai is időtállóak.

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave