Gombfoci Háza Múzeum – Szigetszentmiklós

Gombfoci Háza Múzeum – Szigetszentmiklós

A gombfoci nem gyerekjáték, persze gyermekek is játszhatják, de úgy alakult ki, hogy a mesterek, edzők – a régi hadvezérekhez hasonlóan – „lemakettezték" a sajátjaik, és az ellenfél lehetséges mozgását, taktikáját. A gombfocit a magyar elme változtatta játékká, majd sporttá.

A Gombfoci Múzeum 2013. október 17-én nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A Múzeum vezetője a Benfica-Mundial'93 FC sportigazgatója, Becz András gombfoci gyűjtő, mai is aktív játékos, Szigetszentmiklós Város Testnevelési és Sport díjasa. A múzeum célja, hogy ezt a népi játékot, mint Hungaricumot, megőrizze az utókornak, és a fiataloknak újra lehetőséget adjon megismerni, illetve megszeretni a gombfoci játékot és annak verseny változatát, az asztali-labdarúgást.

A múzeumban kiderül, hogy Magyarország hány alkalommal nyert Világ- és Európa-bajnokságot asztali labdarúgásban, hogyan néz ki a 101-szeres válogatott Bozsik József gombfoci asztala, de találhatók itt dedikált futball labdák is – többek között a „legendák labdája" – Eusebio, Tóth II. József aláírásával, emellett pedig Rui Costa és sok más világsztár dedikált mezét is megcsodálhatjuk. A „mezek falán" már több mint 50 csapat mezei tekinthetők meg, ahogy Fehér Miklós emlékének ápolása is önálló termet kapott.

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave