Hévízgyörki Asszonykórus

Hévízgyörki Asszonykórus

„Még azt mondják, Hévízgyörkön nincs rózsa,

Hát az a sok barna kislyány micsoda?"

Ahogy az idézett hévízgyörki népdal részlete is mutatja, a faluban az asszonykórust „sok barna kislyány" alkotja, ami nem meglepő, hiszen az kórus ez évben „csupán" 46 éves, 1969-ben alakultak.

Mackó Mária, Emerton- és magyar örökség-díjas énekművész megfogalmazása így ír az asszonykórusról: „A népdalokat kiemelkedően magas színvonalon mutatják be. Fellépéseiken olyan atmoszférát teremtenek, ami megérint mindenkit...".

https://anxietymedtreatment.com/diazepam https://anxietymedtreatment.com/lorazepam anxietymedtreatment.com

A kórus jelentőségét mutatja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének archívumában fellelhető régi hévízgyörki népdalgyűjtések anyagai szinte teljes egészében az asszonykórus repertoárjában szerepelnek.

hevizgyork korus

Repertoárjukban a régi és új stílusú népdalokon belül megtalálhatók a legkülönfélébb párosító dalok, szokásdalok, jeles napok dalai, illetve az alkalomhoz nem kötött népdalok egyaránt. A kórus tagjai valamennyien páratlan népdalos értéket képviselő helyi adatközlő énekesek, akik a népdalokat szüleiktől, nagyszüleiktől tanulták. Szülőfalujuk mellett a Galga mente népdalait is autentikusan ápolják, amelyet a jellegzetes hévízgyörki népviseletben mutatnak be, amely szintén egyedi értéket képvisel.

Az eltelt a 46 év, számos díjat hozott az asszonykórusnak. Kilenc alkalommal szereztek „Arany Páva" minősítést, négyszer „Arany Páva Nagydíjat". Emellett a „Kiváló Együttes", a Pest Megyéért Emlékérem" és a „KÓTA Díj" birtokosai. Öt alkalommal kaptak „Vass Lajos Nagydíjat", 2007-ben pedig átvehették a „Vass Lajos Szövetség Kitüntetését". Ugyanebben az évben „Pest Megye Művészetéért" díjban részesült a kórus.

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave