Kálvária - Vác

Kálvária - Vác

A környék kálváriái közül a váci a legrégebbi. Ezt a mintát követték az egykori budapest-józsefvárosi kálvária építői 1747-49-ben. Hasonló a 18. sz. második felében épült gödöllői és szentendrei kálvária is.

Váci Kálvária1

Az 1726-ban épült Kálvária erődszerű, ovális alaprajzú építmény, amely kálvária-együttes tartalmazza a kálváriák valamennyi hagyományos elemét: gyülekezőkápolna, Szent Sír kápolna, Szent Lépcső, stációk, kálvária-jelenet és remetelak.

Schick János váci nemes alapítványából épült falait az itt ritkán használt mésztufából emelték. Az építmény belsejében van a Szent sír kápolna, onnan indul a Krisztus szenvedéstörténetét végigkövető stációk sora. A földszinten látható az első nyolc stáció, majd a kétkarú, íves lépcsősoron fölfelé haladva folytatódnak az eredeti barokk , bábos korláttal lezárt fülkékbe elhelyezett domborművek. A tetőn eredetileg faszobrok álltak, 1738-ban helyezték ide a kő szoborcsoportot: Mária, Szent János az édesanyjával, a térdeplő Magdolna és a megfeszített Jézus siratói. A megátalkodott bal lator a kereszten is nyelvet ölt és fityiszt mutat.

besteyelashdropsever.net

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave