Kőszentes híd – a Gombás patak hídja (Vác)

Kőszentes híd – a Gombás patak hídja (Vác)

Magyarország legrégibb, ma is használt közúti hídját, Altmann Mihály Károly építtette 1753 és 1757 között Bechert József váci kőfaragó és társai közreműködésével Nepomuki Szent Jánosnak, a hidak, kikötők, vízen járók védőszentjének tiszteletére.

vac Kőszentes hid

A híd történelmi színhely is, mert 1849. április 10-én itt tört be a városba Damjanich seregének élén a vörössipkás zászlóalj, melynek parancsnoka Földváry Károly vezette a rohamot az ellenség sűrű golyózéporában.

A faragott kváderkövekből rakott, mederpilléres építmény falazott mellvédjéből hat szobortalapzat emelkedik ki. A legkorábbi szobor Nepomuki Szent Jánosé volt, az ezt követő hat évben készült el a Szent Jánost (ma a Duna felé eső oldalon), középen, tőle balra a város felé Szent Kamill, a híd távolabbi végén a római vértanú Szent Venánc, szemben velük pedig Szent Borbála, Péter és Pál, végül Szent Tádé szobra.

A híd eredetileg keskenyebb volt, 1948-ban a szabadságharc 100. évfordulójának tiszteletére újították fel és szélesítették ki a mai méretére.

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave