Pilisborosjenői Kevélyhegyi Tanösvény

Pilisborosjenői Kevélyhegyi Tanösvény

A tíz állomásból álló tanösvényen a triász kortól az oligocén korszakon át, 1929 érintésével, 1968-on keresztül jutunk el napjainkig. Azt is mondhatnánk, hogy Pilisborosjenőtől 278, majd 535 méter magasságba emelkedhetünk, miközben barlangot, sziklát (Teve szikla), régi kőbányát, emlékműveket és vármakettet egyaránt megcsodálhatunk.

pilisborojeno tanosveny

Legalább ennyire változatos és egyedülálló a táj flórája is, amiben a száraz lejtősztyepprétet ugyanúgy megtaláljuk, mint a szarvas kerepet, az ösztörűs veronikát, a hegyi herét, a dolomitszikla-gyepet, a gyepürózsát, a kutyabengét, a hegyi ternyét, a jégkorból itt maradt magyar gurgolyát, vagy a piros kutyaorrt, hogy csak néhányat említsünk a gazdag kínálatból.

A két barlang (Szódás- és Medve-barlang) és a Nagy-Kevély csúcsáról nyíló pazar kilátás mellett megismerhetjük Szent Vendel emlékművét, valamint a Vendel-hegyen található – 1929-ben épült és 2002-ben felújított – Kálváriát is. És ekkor még meg sem említettük a tanösvény negyedik állomását, az „Egri várat", amelyet 1968-ban építettek a Várkonyi Zoltán rendezte Egri Csillagok című film forgatásakor.

A tíz kilométeres tanösvény 2008-ban készült el, s vált a környékbeliek kedvelt kirándulóhelyévé.

Bár a tíz páros szám, mégis elmondhatjuk, hogy a maga nemében páratlan túrán veszünk részt, ha végigjárjuk a tanösvény egyes állomásait.

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave