Székely Bertalan emlékőrzés/kultusz Szadán

Székely Bertalan emlékőrzés/kultusz Szadán

Székely Bertalan a XIX. század kiemelkedő historikus festőjének egyetlen, magyarországi emlékhelye, kultuszának őrzője, Szada. Itt található volt birtoka, a mai Székely-kert, ahol Schulek Frigyes építette műterme, és egykori lakóháza is áll. Végrendelete szerint a szadai Református–sírkertben helyezték örök nyugalomra feleségével együtt.

szekelybertalan kertEmlékház Szadán

Szada az 1950-s évek eleje óta, a festő május 8-i születésnapjához legközelebb eső vasárnapon ünnepli a Székely Bertalan Napot. A festő síremlékének megkoszorúzása után, kiállítás nyílik Székely műveiből. E napon kerülnek átadásra a „Szadáét" kitüntetések is.

Ezt követően a település művészeti csoportjai adnak műsort a Székely-kert szabadtéri színpadán. A közel 60 éves „forgatókönyv" a rituális emléknapi program élő hagyományként, a helyi kultúra meghatározó értéke lett. Székely Bertalan emlékőrzés része az egész évben látogatható Emlékszoba, ahol eredeti Székely Bertalan vázlatok, grafikák mellett, családi fényképek, iratok, sajtóanyag látható.

Maga a tény, hogy Székely Bertalan épített és szellemi öröksége így „együtt megtartva" látható, és a kert mintegy „kulturális élőhely" szolgálja a helyieket és a mindenkori idelátogatókat, méltóvá teszi a szadai Székely emlékőrzést a megyei vagy akár az országos értéktárban való felvételére.

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave