Székesegyház - Vác

Székesegyház - Vác

A székesegyház - amit sokan neveznek a homlokzatán szereplő D.O.M felirat miatt dómnak (jelentése. a legjobb, leghatalmasabb istennek) – méreteivel és megjelenésével Vác uralja Vác látképét. Művészeti értéke, történeti jelentősége, azonban messze meghaladja monumentális méreteit (hossza: 76 m, szélessége: 34 m, magassága: 52 m).

vac szekesegyhaz

A templom építészeti stílusában megelőzte korát, a kései barokk ízlésvilágban megjelent a korai klasszicista egyszerűség. A tervezéssel Eszterházy Károly püspök eredetileg franz Anton Pilgramot bízta meg 1760-ban, a későbbiek során, Migazzi Kristóf püspök Isidora Canevale tervei alapján folytatta az építkezést. A templomot 1772-ben szentelték fel, bár a belső munkálatok még öt évig tartottak.

A főoltár és a kupola freskója a kor egyik legnagyobb festője Franz Anton Maulbertsh alkotása. A székesegyház altemploma főpapi és világi temetkezőhely. Az altemplom őrzi a lebontott Szent Mihály templomból idekerült barokk kori püspökök sírtábláit és néhány reneszánsz faragványt is (ilyen Báthory püspök címere). A reneszánsz építészet emlékeinek megőrzése olyan jelenség, amely egyedülálló Magyarország építészettörténetében. A múlt értékeinek megőrzése és a haladó művészeti törekvések e rika találkozása teszi jelentőssé a váci székesegyházat.

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave