Tavaszi Emlékhadjárat

Tavaszi Emlékhadjárat

Nem csak a katonai siker, amelyet 1849. március közepén indított meg a Görgey Artúr tábornok által vezetett honvédsereg, amelynek során alig egy hónap alatt kiszorította a császári erőket szinte az egész országból indokolja a tavaszi emlékhadjárat értéktárba kerülését, hanem az a tény is, hogy az emlékhadjárat ma Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénye is egyben. Nem csupán a legnagyobb, hanem a kontinensen egyedülálló is, hiszen nem egy szűk hétvégébe sűrített eseményről, hanem egy úgynevezett eseménykígyóról van szó, amely – immár 27 éves történetét tekintve - egyre több települést érint, s egyre több helyen alakultak meg a helyi hagyományőrző egyesületek (Pest megyeieket említve: Tápióbicske, Vác, Isaszeg). Az emlékhadjárat útvonala mellett található a Kárpát-medencei magyar katonai hagyományőrzők által legsűrűbben lakott régiója. A rendezvénysorozat immár határon túli részvevőkkel is bővült.

isaszeg tapiobicske csata

Az emlékhadjárat hatására falvak és városok lakói öltik magukra újra az elfeledett népviseleteket, s fordulnak a magyar történelem és hagyomány, valamint a magyar katonai hagyományok megismerése felé, mert az emlékhadjárat eseményeinek köszönhetően a hadjárat valamennyi csatája számukra átélt valósággá vált.

Somogyi Győző, Kossuth-díjas festőművész szavaival élve: „Mára a Tavaszi Emlékhadjárat a régiónak két országra terjedő kiemelt kulturális eseménye, amely több százezer embert érint."

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave