Elkészült az M7 autópálya érdi csomópontja

Augusztustól az új, kibővített érdi csomóponton keresztül érhető el az M7-es autópálya.

A beruházásnak köszönhetően megszűnik a korábbi – a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban rendszeres torlódások miatt kialakuló – komoly balesetveszély. Az úthibák megszűntetése és a korszerűbb aszfaltburkolatnak köszönhetően csökken a járművek amortizációja és a gépjárművek okozta zajterhelés, az új zöldfelület létesítésének hála élhetőbbé válik a környék. 

Az M7 autópályától a Törökbálinti útig, 120 méter hosszan 2×2 sávra bővült a szakasz, jelentősen növelve a csomóponti ág kapacitását. A 8103 j. úton 650 méteren a teljes pályaszerkezet cseréje is megtörtént. Az Iparos úton négy összehangolt jelzőlámpás csomópont létesült, és egy kiemelt sarokirányos körforgalmú csomópont épült. A csatlakozó útszakaszok is átépültek az Iparos út kapcsolódó északi, a Bajcsy-Zsilinszky út déli szakaszait korszerűsítették. A SPAR Magyarország Kft. társfinanszírozásának köszönhetően kétsávosra bővült egy-egy rövid szakaszon az Aszfaltozó utca, a Kádár utca és a Sóskúti út, valamint átépült a Hegesztő utca. A beruházás keretében LED-es közvilágítást telepítettek, 78 új, korszerű kandeláberre.

erd csomopont M7

Dr. Aradszki András, a térség országgyűlési képviselője, az NFM energiaügyért felelős államtitkára elmondta: „A korábbi, 2002-es ígéretünk vált valóra a kivitelezés befejezésével, a projekt egy 2013-as kormánydöntés alapján valósulhatott meg. Érd-Parkvárosa rohamos léptekben fejlődött az utóbbi években, ezért szükségszerű az infrastruktúra ehhez történő igazítása, kiemelten szem előtt tartva a biztonságos közúti közlekedés megteremtését, mind a gyalogosan, mind a közúton közlekedők számára.”

Szűcs Lajos, Pest megye fejlesztési biztosa hozzátette: „A beruházás beleillik abba a fejlesztési körbe, amit a Pest megyei támogatásokból meg lehet valósítani. A következő 5 évben hozzávetőleg 80 milliárd forint áll rendelkezésre a fejlesztések további folytatására.”

Mészáros András, Érd polgármestere hangsúlyozta: „Nagy öröm számunkra, hogy a fejlesztés megvalósult, hiszen megyei jogú városunk rohamosan fejlődik, a csomópont kapacitásának növelésével, az Iparos úti körforgalom korszerűsítésével tovább javul a közúti és a gyalogos közlekedés biztonsága. Végezetül hozzátenném, hogy Érden élni jó és érdemes!”

Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja: „A nagy közúti infrastruktúra fejlesztések mellett ugyanolyan kiemelt jelentőséggel bírnak a kisebb beruházások is, így például autópálya fel- és lehajtók bővítései, a bekötőutak és a körforgalmak korszerűsítései is, melyek együtt teremtik meg a modern, kényelmes, biztonságos közlekedés feltételeit és alapját.”

Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: „A beruházáshoz a kivitelezési költség 20%-val járultunk hozzá. Fontos számunkra, hogy a környék közlekedése fejlődjön és ezáltal egy új város alközpont jöhessen létre. A 2017 elején megnyíló nagyáruházunk 80 új dolgozónak teremt álláslehetőséget, a kiegészítő szolgáltató funkciók pedig további 100 embernek biztosítanak új munkahelyet.”

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója a műszaki paramétereket ismertette: „Az Iparos úti csomópont áteresztő képessége várhataón 20-25% nő, a múlt héten megnyitott M7-M0 törökbálinti csomóponti ág közúti használata kiemelten fontos a reggeli és a délutáni torlódások csökkentése érdekében. Az Iparos úti csomópontnál négy autóbusz megállóhelyet építettünk ki, forgalomterelő szigeteket alakítottunk ki, és a gyalogos közlekedésbiztonság növelése érdekében 13 középszigettel megszakított, ebből 10 jelzőlámpás, kijelölt gyalogos átkelőhelyet létesítettünk.”

A kivitelezést az EuroAszfalt Kft. végezte nettó összege 1,36 milliárd forint, melyből 266 millió forintot a SPAR Magyarország Kft. finanszírozott. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában valósult meg.

www.nif.hu

Fotó: MTI

Friss híreink

facebook

net4eu

foodwave