Pest megyeiek, figyelem! Itt a lehetőség, hogy felújítsa a lakását

Megkezdődött a Pest megyei lakóépületeknek szóló energiahatékonyságot és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogram társadalmi egyeztetése.

Ahogy a vidéki tükörpályázatnál már láttuk, ebben is az áll, hogy hitelkérelmet természetes személy, társasház és lakásszövetkezet nyújthat be a közép-magyarországi régióban megvalósuló projektekre. Az ingatlanok energiahatékonyság javításra és megújuló energiafelhasználásra vehető igénybe az uniós kölcsön. Amire figyelni kell, hogy biztosíték nyújtása kötelező.

Elindult a Pest megyei "Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel" című termékleírás tervezetének társadalmi egyeztetése. A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2016. december 28. éjfélig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

lakas felujitas

A VEKOP-5.2.1-16 kódszámú hitelprogram részletei

- A rendelkezésre álló hitel keretösszege 9,41 milliárd forint, melyből csak 2324 háztartás felújítását támogatják.
- A társasházak és lakásszövetkezetek által igényelt kölcsönök összege nem haladhatja meg a Hitelprogram keretösszegének 25%-át.
- A kölcsön kamata 0%.
- A felvehető kölcsön összege természetes személy esetében minimum 1 millió forint, maximum 10 millió forint. Társasház vagy lakásszövetkezet esetében társasházi és lakásszövetkezeti lakásonként minimum 1 millió forint, maximum  7 millió forint.
- A kölcsön futamideje a szerződés megkötésétől számított legfeljebb 20 év.
- A rendelkezésre tartási idő a szerződés megkötésétől számított legfeljebb 18 hónap.
- A türelmi idő a rendelkezésre tartási idő végétől számított maximum 12 hónap.
- Fontos megjegyezni, hogy a projekt megvalósítását a szerződéskötést követő 18 hónapon belül be kell fejezni.
- Biztosíték nyújtása kötelező. Az ingatlanon alapított jelzálog és az óvadék fogadható el.
- A kölcsönt felveheti természetes személy, társasház, illetve lakásszövetkezet.
- A program keretében az energiahatékonyság javításra és a megújuló energiafelhasználásra vonatkozó tevékenységeket támogathatóak.
- A családi ház, lakóház, lakóépület, szabadon álló ház, sorház, ikerház, hétvégi ház és üdülőház,társasházi és a lakásszövetkezeti lakóépület esetében mind a két fentebb említett tevékenység támogatható, míg a társasházi vagy    lakásszövetkezeti lakás esetében csak az energiahatékonyság javításra vonatkozó tevékenységek támogathatóak.
- Azok a projektek támogathatók, amelyek megvalósítására a Közép-Magyarország régióban kerül sor.
- A következő költségek számolhatóak el a projekt terhére: anyagköltség, munkadíj, szakértői, tervezői, eljárási költségek, műszaki ellenőrzés költsége, illetve a nyilvánosság biztosításának költségei és az egyéb költségek, melyek  elvégzése elengedhetetlen a kivitelezési munkákhoz, vagy a biztonságos működést, tűzvédelmet és az életveszély elhárítását szolgálja.

A kölcsönt kizárólag a hitelkérelmi nyomtatvány kitöltésével és a kötelezően előírt mellékletek csatolásával lehet igényelni a jelenleg működő, 442 db MFB Ponton keresztül.

Forrás: portfolio.hu