Korszerűsítik a Kelenföld-Százhalombatta vasútvonalat

Több mint 51 milliárd forintból korszerűsítik a Kelenföld-Százhalombatta közötti, 20,5 kilométeres vasúti vonalszakaszt, a fejlesztésnek köszönhetően 2020 végétől óránként 120 kilométeres sebességgel közlekedhetnek majd a vonatok.

A vasúti pálya fejlesztésének keretében az érintett szakaszon összesen 49 km hosszúságú hézagnélküli vágány épül, és a teljes kétvágányú szakaszon korszerűsítik a villamos felsővezetéki hálózatot. Átépül Háros, Nagytétény-Diósd, és Érd állomás, valamint Budafok, Budatétény, Barosstelep, Érdliget és Érd felső megállóhelyek is megújulnak.

vasut kelenfold szazhalombatta

A közlekedés megkönnyítése és az utazók kényelme érdekében korszerű, magas peronokat alakítanak ki, új peronaluljárók, rámpák, liftek és perontetők épülnek, valamint a térvilágítást is modernizálják. Emellett P+R parkolók jönnek létre, továbbá 27 híd, áteresz, aluljáró és egyéb műtárgy épül.

A fejlesztésnek köszönhetően 2020 év végétől 120 km/h sebességgel közlekedhetnek majd a vonatok a Kelenföld-Százhalombatta közötti, 20,5 km-es vonalszakaszon. A felújítás során megvalósul a vonalszakasz biztosítóberendezésnek korszerűsítése, és kiépítik az ETCS 2-t, az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer 2-es szintjét.

vasut kelenfold szazhalombatta 2

A vonalszakasz állapota az elmúlt évtizedek során fokozatosan romlott, de a felújításnak köszönhetően megszűnik a sebességkorlátozás, így rövidül a menetidő, javul a szolgáltatások színvonala.

MTI, NIF