Ünnepeljünk együtt augusztus 20-án!

A Szent István park árnyat adó fái szolgálnak díszletül az augusztus 20-i ünnepséghez, melyet idén együtt tart Taksonyban Pest Megye és Taksony Nagyközség Önkormányzata.

A program 15 órakor kezdődik Szabó Istvánnak, a Pest Megyei Közgyűlés elnökének ünnepi beszédével, majd színre kerül a Szent István, a magyarok királya című zenés história, melyet a Tabulatúra régizene-együttes és a Szekérszínház produkciójában láthatunk Póka Éva színművész és a Szkíta Örökség Taksonyi Íjászok közreműködésével.

Szent István és Szent Imre herceg élete és munkássága elevenedik meg Hartvik püspök, valamint egy XVIII. századi szerzetes tollából, és részletek hangzanak el első királyunk intelmeiből. A hatást fokozza Lőrincze Géza nagy méretű fotója, melyen a budapesti Szent István Bazilika monumentális Szent István szobra látható.

A dramatizált színpadi játékot követően kenyérszenteléssel és a friss kenyér kínálásával, majd beszélgetéssel zárjuk az ünnepi programot, melyhez a Dózsa György utca lakói sütnek finom házi süteményeket, az önkormányzat pedig kávét kínál.

Taksonyba, a Szent István parkba várjuk augusztus 20-án 15 órára szeretettel mind azokat, akik nemzeti ünnepünkön a fenti program részesei szeretnének lenni.

taksony Augusztus20

Taksony nagyközség a Közép-Duna-vidék tájegység elemeként (Közép-Magyarországi régió, Ráckevei Kistérség) közvetlenül a Ráckevei (Soroksári)-Duna partján található, a hasonló elnevezésű sziget mellett. A Taksony alatt – egészen Dunaharaszti határáig húzódó holtágnak és a Kis Dunának fontos szerepe van az ökológiában, a turizmusban, a vízitúrázásban és a vízi sportokban.

A 6300 fős település látogatói a XXI. Század lüktetése mellett megtalálhatják azt a nyugalmat és természeti szépséget, amitől Taksonyt a Kis-Duna gyöngyszemének nevezik.
Az Árpád unokájáról -Taksony fejedelemről - elnevezett nagyközség Budapesttől déli irányban található, mindössze néhány kilométerre a főváros határától.

Taksony a legrégebbi Pest megyei községek közé tartozik. A IX. század végén megjelenő magyar honfoglalók első szálláshelyeiket a Csepel-szigeten és Aquincum helyén emelték. Árpád fejedelem nemzetsége Pest megyében Csepel-szigeten, a solti részeken, a Pilis-Vértes és Bakony hegységnek nyúlványai közötti dunántúli földön veti meg lábát.

Taksony vezér - a feltételezések szerint - 955 körül lett fejedelem, és azt követően ütötte fel szálláshelyét a mai település helyén, ahol a rézkorban is élt már ember. A falu középkori említése elsőként krónikákban bukkan fel már 1046-ban.
Első okleveles feljegyzése 1270-ből ismert, amikor V. István a Nyulak szigeti Szent Mária domonkos monostor apácáinak ajándékozza az Árpád-koriak birtokát.

A középkori oklevelekben Terra Toxunnak említik 1281-ből, de írták nevét Taxun-nak, Taksun-nak és másképpen is.

1541–ben a törökök elfoglalják Budát és Pestet, a település első pusztulásához mégsem Buda eleste, hanem a XVI. század végén 1591-ben kitört tizenöt éves háború vezetett. A XVIII. század első felében egyfelől megindult a parasztság vándorlása az ország sűrűbben lakott északi és nyugati tájairól (rácok, szlovákok, örmények) az elhagyott területek felé, másfelől szintén ebben az időben III. Károly, Mária Terézia illetve II. József uralkodása alatt megkezdődött a svábok szervezett betelepítése elsősorban Baden-Württenbergből, akiket később más bajor és frank németajkúak is követtek.

www.pestmegye.hu