Ülésezett a Pest Megyei Éghajlatváltozási Platform

2017. június 29-én tartotta második ülését a Pest Megyei Éghajlatváltozási Platform a Pest Megye Önkormányzata által a KEHOP-1.2.0.-15-2016-00011 azonosító számú, a „Pest Megyei Klímastratégia kidolgozása és a Pest Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozása” projekt keretében.

Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke illetve a konzorciumi partner, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet képviselőjének köszöntőjét követően jó gyakorlatok bemutatása következett.

Elsőként Mészáros Péter kommunikációs előadó (Pilisi Parkerdő Zrt. Termelési és Természetvédelmi Főmérnökség) előadását hallgathatták meg a jelenlévők. Az előadás első része az erdők a klímaváltozás elleni védelmi szerepéről és a klímaváltozás hatásának következményeiről szólt. Az előadás második részében megismerhető volt a Pilisi Parkerdő Zrt. a szemléletváltozás érdekében gyermekek és a fiatalok körében végzett tevékenysége.

Mind a Budakeszi Vadaspark, mind a Mogyoróhegyen lévő Erdei Művelődés Háza szervezésében intenzív, aktív és interaktív programok keretében próbálják a fiatalok szemléletét formálni. Többek között az előadó röviden bemutatta az Erdei Iskola, és a Napközis Tábor tevékenységét, illetve a Kalandpark lehetőségeiről, az egyetemisták körében is sikeres csoportos bakancsos és kerékpáros túrákról is beszélt.

Az ÖTHÉT Egyesület elnökének, Makai Ferencnek az előadásában az Egyesület tevékenységét is megismerhették a jelenlévők. Érd, Törökbálin, Biatorbágy, Budaörs vonzáskörzetében, de a fővárosban és az alföldi településeken is folyamatosan tartanak programokat. A fenntartható fejlődés jelentőségének tudatosítása évek óta jól bevált módszerrel történik az óvodákban, iskolákban, települések különböző rendezvényein. Az egyesület szimbólumává Váló Pingvin alak: Pingvin Pityu segítségével közös játékokon, dalok előadásával, versenyek, akadálypályák leküzdése során ismerik meg a gyermekek a megfelelő információt elsősorban a hulladékgazdálkodás, de a fenntartható fejlődés, és a klímaváltozás vonatkozásában is.
Ezt követően Rideg Adrienn a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet szakértő munkatársa ismertette a Pest megyei klímastratégia aktuális helyzetelemzését, valamint az érdi konferencián kiosztott kérdőívek kiértékelt eredményét.

A három előadást követően intenzív kerekasztal beszélgetésben cseréltek véleményt a résztvevők. Specifikus információk, javaslatok, problémák kerültek szóba, amelyek kapcsán a következő Platform ülés témái is körvonalazódtak.

Zárásként dr. Popovics Gábor, Pest Megyei Önkormányzati Hivatal Elnöki és Területfejlesztési Iroda vezetője megköszönte a jelenlévők aktív részvételét és reményét fejezte ki, hogy a következő ülés hasonlóan előremutató véleménycserével folytatódik, illetve, hogy a platformtagokra nemcsak a startégikészítésben számít Pest Megye Önkormányzata, hanem a Stratégia megvalósításában is. Tájékoztatta a jelenlévőket, hogy várhatóan a következő hónaptól a projekt keretében elindul az online tanácsadás, az elektronikus levelezés aktiválódik és megkezdődik a hírlevelek küldése.

Az első hírlevél ITT érhető el.

www.pestmegye.hu