Német testvérmegyénkben jártak a Pest megyei diákok

Ifjúsági természetvédelmi táborban járt 18 Pest megyei diák, akik közreműködtek Ludwigsburg járás területeinek gondozásában.

Ismét magyar vendégek látogattak el a németországi testvérmegyünk, Ludwigsburgi Járási Hivatalába: 18 fiatal és 2 kísérőjük vett részt Pest megyéből, Ludwigsburg járás testvérmegyéjéből 7 német fiatallal együtt a 21. ifjúsági természetvédelmi táborban. A fiatalok közreműködnek Ludwigsburg járás területeinek gondozásában. Az ifjúsági természetvédelmi táboroknak évente felváltva ad helyet Ludwigsburg járás és Pest megye. Jürgen Vogt, járási elnökhelyettes megköszönte Dr. Rainer Haas járási elnök nevében is a vendégek elkötelezettségét és azt mondta: „A projekt nemcsak lehetőséget kínál gyakorlati tapasztalatok gyűjtésére a természetvédelem területén, hanem ez egy fontos hozzájárulás is a nemzetközi cseréhez. Ezért sok jó tapasztalatot és pozitív élményeket kívánok Önöknek Ludwigsburg járásban, és remélem, hogy jól érzik magukat nálunk.”

ludwigsburg csereprogram 1Pest megyei fiatalok a járási hivatalban

Vogt hangsúlyozta, hogy éppen egy ilyen csereprogram nyújt megfelelő keretet ahhoz, hogy egymástól tanuljunk és új barátságok szülessenek. „Pest Megye Önkormányzata és Ludwigsburg járás együttműködésének a természetvédelem területén már régi hagyománya van”, magyarázta, és tájékoztatta a fiatalokat Ludwigsburg járásról, valamint a magyarországi Pest megyéhez fűződő partnerségi viszonyáról. A két térség közötti baráti kapcsolat 1992 óta fennáll, amelyet 2000-ben hivatalosan is megpecsételtek.

A csereprogram elsősorban szociális és környezetvédelmi jogi témákhoz kapcsolódó közös szakszemináriumokon és projekteken alapszik, a súlypontot az ifjúsági csereprogramok képezik. 1997-ben egy közös természetvédelmi kezdeményezés eredményeként megalakult a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány, amely a természetvédelmi táborok támogatója. A járási elnökhelyettes megköszönte a fiatalok és kísérőik részvételét. „A természetvédelem mellett a projekt legfontosabb célja természetesen a személyes kapcsolatok kialakulása is”, fejtette ki továbbá. Végezetül Vogt köszönetét fejezte ki Dr. Rolf Gastelnek is, aki ennek a projektnek a felelőse a Járási Hivatal részéről: " Az ifjúsági természetvédelmi tábor nemcsak egy kötelezettség az Ön számára, hanem a sok év alatt fontos személyes ügyévé is vált.”

ludwigsburg csereprogram

A 16 és 20 év közötti vendégek egy hétig maradtak Ludwigsburg járásban. A német fiatalokkal együtt aktív természetvédelmi tevékenységet végeztek, és ezáltal megismerték a helyi növény-és állatvilágot. A program része volt például tájgondozás az „Unterer Berg” természetvédelmi területen Sachsenheimban és a természetvédelem alatt álló „Mittelsberg” területen Vaihingen an der Enz-ben, ezenkívül ellátogattak a Ludwigsburgi kastélyba, az EberdingenHochdorf-i Kelta Múzeumba és a fővárosba. Egy kitérő Besigheimbe és a Hessigheim-i sziklákhoz, valamint kenutúra az Enz-en egészítette ki még a programot. A projektetet támogatta a Ludwigsburg Járási Takarékszövetkezet „Ifjúságtámogatásért, munkáért és szociális ügyekért” alapítványa.

www.pestmegye.hu